Een huis kopen met een schenking van je ouders: hoe zit dit?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Een huis kopen met een schenking van je ouders: hoe zit dit?

3 min

Wil je binnenkort op jezelf of samen gaan wonen? Ga je het liefst op zoek naar een koopwoning? Dan zul je vast wel vernomen hebben dat veel mensen tegenwoordig een huis kopen met een schenking van de ouders. Dit is iets wat de laatste jaren regelmatig gedaan wordt, vroeger hoorde je dit eigenlijk nooit.

Hoe zit dit? Waarom maken mensen gebruik van een schenking om een huis te kopen en wat zijn de mogelijkheden? Je leest er meer over in dit blog.

Waarom een schenking van ouders om een huis te kopen?

Als je een huis gaat kopen dan ga je naar een bank voor een hypotheek. Dat geldt voor de meeste mensen, maar zeker ook voor starters. De bank zal je tegenwoordig echter niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning, deze beperking is sinds 2018 ingegaan. Je kunt met de hypotheek dan het aankoopbedrag van het huis dekken, maar je zult nog meer kosten hebben.

De kosten voor de koop en overdracht van de woning zijn namelijk voor de koper, dit worden de kosten koper genoemd. Dit betreft kosten voor de notaris, taxatiekosten, overdrachtsbelasting etc. Dan komen er ook nog extra kosten bovenop zoals makelaarskosten, bankgarantie en een bouwkundige keuring. De extra kosten liggen daarom al snel op ongeveer €20.000. Een gevolg hiervan is dat je dus eigen geld moet hebben om een woning te kunnen kopen. Niet iedereen heeft zo’n bedrag op de spaarrekening, daarom is een huis kopen met een schenking van de ouders een uitkomst.

Belastingvrij schenken: wat is mogelijk?

Om het voor starters beter mogelijk te maken om toch een woning te kopen bestaat er een eenmalige vrijstelling schenkbelasting. In het jaar 2023 mogen je ouders jou maximaal €28.947 schenken zonder dat jij daar belasting voor hoeft te betalen. Dit geldt echter alleen als je tussen 18 en 40 jaar oud bent. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet namelijk bewijzen dat het bedrag bedoeld is voor jouw eigen huis.

Je kunt het echter wel op verschillende manieren gebruiken, zoals:

  • Kopen van een eigen woning;
  • Binnen hetzelfde jaar het geld gebruiken voor een verbouwing van de eigen woning;
  • Afkoop van erfpacht, beklemming of opstal;
  • Een bestaande woning schuld aflossen;
  • Na 29 oktober 2012 is er bij je een restschuld ontstaan, deze kun je ermee aflossen.

De belastingvrije schenking kan tot het eind van 2023 ook door derden worden gedaan, zoals ooms en tantes. Vanaf 2024 mag dit echter niet meer. Vanaf 1 januari 2024 mogen alleen de ouders van kinderen tussen 18 en 39 jaar eenmalig belastingvrij een bedrag schenken van € 31.813.

Een schenkingsovereenkomst

Wil jij een woning kopen met een schenking van je ouders? Dan moet je bij je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst overdragen. Hier zijn twee soorten van: een notariële akte die je bij de notaris laat opstellen of een onderhandse akte. Het is wenselijk om te kiezen voor een notariële akte.

Een hypotheek met schenkingsovereenkomst wordt ook wel een ouder-kind-hypotheek genoemd. De ouders worden in dit geval als geldverstrekker gezien. Het is belangrijk om de hypotheek en de overeenkomst goed te regelen, anders zou de Belastingdienst renteaftrek kunnen weigeren.

Ouders kopen, jij huurt het huis van je ouders

Wil je op jezelf wonen, maar kun je geen hypotheek krijgen? Dan bestaat er nog een andere mogelijkheid: Jouw ouders kopen de woning en jij huurt het huis van je ouders. Je ouders zijn dat de eigenaren van de woning, maar ze wonen er niet daadwerkelijk. De woning wordt dan als hun tweede huis gezien. Dit heeft bepaalde financiële gevolgen voor je ouders. Ze mogen bijvoorbeeld de hypotheekrente niet aftrekken en ze moeten vermogensrendementsheffing betalen. Hierdoor lijkt het financieel gezien misschien geen aantrekkelijke oplossing, maar daar staat tegenover dat je ouders wel huurinkomsten hebben.

Conclusie

Een huis kopen met een schenking van je ouders: hoe zit dit? Om een eigen woning te kopen heb je tegenwoordig eigen geld nodig. Bij een hypotheekverstrekker mag je namelijk niet meer dan 100% van het aankoopbedrag van de woning lenen. Toch komen er extra kosten kijken bij de aankoop van een huis. Als je geen eigen spaargeld hebt, dan is een belastingvrije schenking van je ouders een oplossing. Je ouders mogen je belastingvrij geld schenken om te gebruiken voor de aankoop van een woning. In 2023 gaat het om €28.947, vanaf 1 januari 2024 gaat het om een bedrag van € 31.813.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: