Welke documenten zijn nodig voor een hypotheek
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
2 min

Welke documenten heb je nodig om een hypotheek af te sluiten?

2 min

Heb je net een nieuw huis gekocht en ga je een hypotheek afsluiten? Dan zijn er een aantal gegevens die je aan moet leveren bij je hypotheekverstrekker. Op deze manier kan de hypotheekverstrekker bepalen of je de hypotheek kunt betalen. Maar welke documenten heb je precies nodig voor het afsluiten van een hypotheek? In dit blog vertellen we er alles over.

Inzicht in jouw huidige hypotheek en hypotheekrente

Als je op dit moment al een hypotheek hebt, dan is het belangrijk om de informatie van je huidige hypotheek te overleggen met je hypotheekadviseur. Wat voor hypotheek heb je nu? Hoeveel rente betaal je? Bij welke hypotheekverstrekker zit je? Dit is belangrijk om te weten.

Wellicht kun je je huidige hypotheek meeverhuizen of zijn er mogelijkheden om de rente te verlagen. Voordat je een hypotheek gaat afsluiten kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte opvragen. Er is een verschil tussen het aanleveren van documenten voor een hypotheekaanvraag en het aanleveren van documenten voor de daadwerkelijke hypotheek.

Benodigde documenten voor een hypotheekaanvraag

Als je nog geen hypotheek hebt en je wilt graag een hypotheek afsluiten, dan kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte opvragen. Deze hypotheekverstrekkers zullen een aantal gegevens van je nodig hebben om te bepalen hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van je nieuwe huis. Het is dan belangrijk dat je informatie en een aantal documenten kunt overleggen. Allereerst is jouw inkomen van belang voor het aanvragen van een hypotheekofferte.

Heb je een partner? Dan is zijn/haar inkomen ook van belang. Daarnaast zijn overzichten van jouw huidige leningen, pensioengegevens en andere inkomsten en uitgaven ook van belang. Over het algemeen heb je voor de aanvraag van een hypotheek de volgende documenten nodig:

 • Een recente loonstrook; ·
 • Een recente loonstrook van jouw eventuele partner;
 • Informatie over jouw huidige financiële verplichtingen, zoals leningen, creditcards, studieschuld of private lease contract;
 • Gegevens van jouw huidige hypotheek.

Welke documenten zijn nodig voor een hypotheek

Benodigde documenten voor het afsluiten van een hypotheek

Ben je er klaar voor om daadwerkelijk een hypotheek af te sluiten? Dan heb je de volgende documenten nodig:

 • Jouw legitimatiebewijs en het legitimatiebewijs van jouw eventuele partner;
 • Een kopie van jouw bankafschrift;
 • Een werkgeversverklaring;
 • Jouw loonstroken en eventueel de loonstrook van je partner;

Ben je ondernemer en wil je een hypotheek afsluiten? Dan moet je je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar aanleveren;

 • Gegevens over je uitkering, zoals een WW, WAO of WIA uitkering;
 • De koopovereenkomst van je woning of het eigendomsbewijs van het Kadaster;
 • Het taxatierapport van de woning die je wil kopen of die je al in bezit hebt;
 • Gegevens van de opstalverzekering;
 • Een overzicht van de lopende financiële verplichtingen.

Woning kopen of verkopen in West-Friesland

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: