Wat is een restschuld en hoe voorkom je een restschuld?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
4 min

Wat is een restschuld en hoe voorkom je een restschuld?

4 min

Je hebt vast wel eens de term gehoord ‘mijn huis staat onder water’. Dit betekent dat de lening van je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Dit is natuurlijk geen enkel probleem als je in je woning wilt blijven wonen. Ben je echter van plan om je woning te verkopen, dan kan er een restschuld ontstaan. Je bent dan niet in staat om met het geld wat je voor je huis krijgt je hypotheek af te lossen.

Een restschuld kan op verschillende manieren ontstaan. Misschien was je niet meer in staat om maandelijks je hypotheek te betalen door ontslag, het overlijden van je partner of een scheiding. Het kan ook zijn dat de waarde van je huis gedaald is. Wat kun je eraan doen om een restschuld te voorkomen? En wat gebeurt er als je toch met een restschuld blijft zitten? Dat bespreken we in dit blog.

Hoe voorkom je een restschuld?

Ook in het geval van een restschuld is voorkomen beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je na de verkoop van je woning een restschuld overhoudt. Voordat je jouw huis in de verkoop zet, is het dan ook verstandig om met je makelaar te bespreken wat je huis waard is en wat de verwachte verkoopprijs is. Je hebt dan een beter beeld van de uiteindelijke opbrengst.

Is de kans groot dat er een restschuld ontstaat na de verkoop? Neem voordat de verkoopprocedure start contact op met de geldverstrekker. Met de geldverstrekker kun je dan bespreken hoe je de restschuld af gaat betalen. Als je dit niet doet en de dingen maar gewoon op zijn beloop laat, dan kan het zomaar voorkomen dat de overdracht bij de notaris geblokkeerd wordt door de geldverstrekker.

Wat is een restschuld en hoe kun je het voorkomen?

Je hypotheek aflossen

Het is ook mogelijk om een eventuele restschuld te verminderen voordat je jouw woning in de verkoop zet. De mogelijkheden die je hierbij hebt zijn afhankelijk van wat voor soort hypotheekvorm je hebt. Je kunt jouw hypotheekadviseur vragen naar de opties die je hebt. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan:

Het aflossen van je hypotheek

Het is mogelijk om je hypotheek eenmalig of in meerdere keren af te lossen. Dit zorgt ervoor dat je maandlasten verlaagd worden. Hou er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek hierdoor beperkt wordt en dat je minder geld overhoudt voor andere dingen.

Sparen voor je hypotheek

Je kunt sparen voor je hypotheek, via een spaarrekening of levensverzekering. Dit maakt het mogelijk om een extra storting te doen.

Omzetten van je hypotheek

Heb je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek? Dan zou je deze kunnen omzetten naar een lineaire hypotheek. De lening los je dan af. Een nadeel hiervan is wel dat je maandlasten omhoog zullen gaan.

Wat is een restschuld en hoe kun je het voorkomen?

Wat als je toch een restschuld overhoudt?

Is het onmogelijk om een restschuld te voorkomen? Dan kun je hier op verschillende manier mee omgaan.

De restschuld in een volgende hypotheek meefinancieren

Als je een nieuw huis wilt kopen, dan zou je jouw restschuld mee kunnen financieren in je nieuwe hypotheek. Ga hierover in gesprek met je hypotheekadviseur. Verzekeraars kunnen op dat gebied maatwerk leveren en een ideale oplossing creëren voor jouw persoonlijke situatie.

Een lening afsluiten bij familie

Lukt het niet om je restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek? Misschien kan je familie je financieel ondersteunen. Om eventuele conflicten te voorkomen is het wel verstandig om de afspraken goed vast te leggen. Een nadeel van een persoonlijke lening is wel dat je financieringsruimte voor een eventuele volgende lening beperkt wordt.

Een betalingsregeling met de bank

Ga met je bank of verzekeraar in overleg of er een betalingsregeling mogelijk is. Dit heeft ook weer een nadelig effect op de financieringsruimte voor een eventuele volgende lening.

Aflossen van een hypotheek

Een andere mogelijkheid is om je spaargeld of het opgebouwde bedrag in je levensverzekering te gebruiken voor de aflossing van je huis. Je kunt jouw hypotheekadviseur vragen naar de mogelijkheden.

Een woning huren

Als je een restschuld overhoudt na de verkoop van je woning, dan is het ook een optie om te gaan huren in plaats van weer een nieuw huis te kopen.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten

Het is ook mogelijk om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten, wanneer je met een restschuld blijft zitten na de verkoop van je woning. Alleen instellingen met een bankvergunning zijn hier volgens de wet voor bevoegd.

Nationale Bank Garantie

Heb je destijds een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is het mogelijk dat jouw restschuld wordt kwijtgescholden. Dit is alleen mogelijk als blijkt dat jouw restschuld buiten jouw schuld om is ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het verliezen van je baan, een scheiding of het overlijden van je partner.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: