Wat is de rol van de notaris bij de (ver)koop van je huis?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat is de rol van de notaris bij de (ver)koop van je huis?

3 min

Heb je een woning gekocht en is het koopcontract getekend? Dat betekent nog niet dat het huis jouw eigendom is. De woning moet namelijk officieel worden overgedragen. Dit gebeurt bij de notaris.

Een notaris regelt alle juridische zaken die komen kijken bij de overdracht; hij is in dit proces de enige die dit mag doen. Een notaris is onpartijdig en onafhankelijk en kijkt naar de belangen van de verkoper én de koper.

Voordat de overdracht kan plaatsvinden heeft de notaris een gedegen onderzoek gedaan. De notaris kijkt onder andere naar de achtergrond van de koper en de verkoper, naar de hypotheeksituatie, naar het huis en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Is er iets niet in orde? Dan trapt de notaris direct op de rem en zorgt hij ervoor dat de problemen opgelost worden. Dit gebeurt allemaal achter de schermen. Als koper en verkoper van het huis hoef je alleen nog maar te tekenen.

De taken van een notaris

De aankoop van een woning, appartement of bouwgrond is een belangrijke beslissing. Het is cruciaal dat je in dit proces goed wordt begeleidt. Een notaris helpt je bij een vlotte en correcte afhandeling van het aankoopproces.

Je bent verplicht om een notaris in te schakelen als je onroerend goed koopt. De notaris speelt een cruciale rol als juridisch adviseur. Dit doet hij vanaf het moment van de aankoopbeslissing tot aan het ondertekenen van de notariële aktes. Dit zorgt ervoor dat er een correcte overdracht geregeld kan worden tussen de koper en de verkoper van het onroerend goed.

Welke taken voert een notaris uit?

Een notaris is verantwoordelijk voor het correct laten verlopen van het aankoopproces. Dit zorgt ervoor dat zijn taken erg divers zijn. De notaris voert onder andere de volgende taken uit:

  • Hij controleert de herkomst van het onroerend goed, zodat het onmogelijk is dat onbekende personen het acheraf kunnen opeisen;
  • Hij onderzoekt of er geen hypotheek meer rust op het pand. We spreken dan over een dertigjarig onderzoek, aangezien een hypotheek gelimiteerd is tot 30 jaar. Dit onderzoek kan 3 tot 5 weken duren;
  • De notaris onderzoekt ook of het pand in orde is op fiscaal gebied. Dit voorkomt dat je in de toekomst op moet draaien voor de fiscale schulden van de verkopers.

Omdat een notaris zoveel uiteenlopende taken heeft zit er vaak veel tijd tussen het aanvaarden van het krediet (door de bank) en het tekenen van de verkoopakte.

De taken van een notaris

De notaris bewaakt het financiële proces

De notaris is ook verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële kant van de overdracht. Zo zorgt de notaris er bijvoorbeeld voor dat de verkoper en de bank hun geld krijgen. Is het zeker dat de koopsom is betaald? Dan is het huis officieel verkocht.

Daarnaast stelt de notaris de akte op. Iedere situatie is anders, dus dit is altijd maatwerk. In de akte staan omschrijvingen en begrippen die wettelijk geldig zijn. Tijdens de overdracht teken je de hypotheekakte en de leveringsakte. De leveringsakte wordt ook door de notaris en de verkoper getekend. De hypotheekakte wordt getekend door de notaris en de bank. In de meeste gevallen zal een medewerker van de notaris een machtiging krijgen om in naam van de bank en de verkoper te tekenen.

Vervolgens zal een afschrift van de leveringsakte ingeschreven moeten worden in de openbare registers van het Kadaster. Hier zorgt de notaris ook voor. Hetzelfde geldt voor de hypotheekakte. Nu kan iedereen zien dat de woning van jou is en dat je een hypotheek hebt afgesloten.

Zie ook: wanneer ontvang je geld van de notaris?

Hoe kies je een notaris uit?

De notaris wordt betaald door de koper van de woning, daarom mag deze ook de notaris uitkiezen. Maar hoe bepaal je de keuze voor een notaris?

Locatie

Het kan handig zijn om een notaris te kiezen die werkzaam is in jouw woonplaats. Dit is met name handig als je vaker meerdere malen langs het notariskantoor moet.

Prijs

Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Je kunt er dus voor kiezen om een aantal offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Communicatie

Het is fijn als je een persoonlijke klik hebt met de notaris. Als je een woning koopt is het belangrijk dat de notaris je goed uit kan leggen wat de wettelijke begrippen en bepalingen zijn.

Expertise

Heb je vragen over het kopen van een woning? Dan moet de notaris deze vragen goed kunnen beantwoorden.

Werktijden

Heb je een fulltime baan? Dan zijn ruime openingstijden van het notariskantoor geen overbodige luxe.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: