Wat zijn de aftrekbare kosten bij aankoop van een huis?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat zijn de aftrekbare kosten bij aankoop van een huis?

3 min

Ben je sinds kort de gelukkige eigenaar van een woning? Gefeliciteerd! Er komen veel kosten kijken bij de aanschaf van een huis; de hypotheek, eigen geld, overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris. Het is fijn om een eigen huis te hebben, maar al met al wordt het een duur jaar. Veel kosten die komen kijken bij de koop van een woning kun je echter aftrekken bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Maar wat zijn de aftrekbare kosten precies en welke kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar? In dit artikel zet ik alle aftrekbare en niet-aftrekbare kosten op een rij.

Wanneer kun je de aftrekbare kosten indienen bij de belastingdienst?

Als je een woning gaat kopen, dan komen daar verplichte kosten bij kijken. Deze kun je aftrekken van de inkomstenbelasting in het jaar waarin je de woning gekocht hebt. Je mag dit eenmalig doen als je de belastingaangifte bij de Belastingdienst gaat doen. Dit kan elk jaar vanaf 1 maart.

De extra kosten die je gemaakt hebt voor het kopen van de woning kun je dan aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor wordt het inkomen van dat jaar lager, waardoor er minder belasting berekend kan worden. Het kan zelfs gebeuren dat je belasting terugkrijgt voor dit specifieke jaar.

Wat zijn de aftrekbare kosten bij aankoop van een huis?

Wat zijn de aftrekbare kosten bij aankoop van een huis?

Er komen veel kosten kijken bij de aankoop van een huis. Veel van de kosten gelden echter als aftrekbare kosten en kunnen daarom fiscaal afgetrokken worden bij je jaarlijkse belastingaangifte. Bekende aftrekbare kosten zijn alle kosten die komen kijken bij het afsluiten van de hypotheek. Maar er zijn nog veel meer aftrekbare kosten bij de aankoop van een huis. Alle aftrekbare kosten zijn:

 • Alle kosten die je maakt bij de hypotheekverstrekker: advies, afsluiten van de hypotheek.
 • Notariskosten kun je ook aftrekken van de belasting. Het gaat dan alleen om de kosten voor het maken van de hypotheekakte.
 • Eventuele boeterente en oversluitkosten.
 • Het aanvragen van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kost geld, deze kosten zijn aftrekbaar.
 • Ga je een bestaande woning kopen? Dan moet deze getaxeerd worden om de waarde te bepalen voor de bank of hypotheekverstrekker. De taxatiekosten voor een bestaande zijn aftrekbaar.
 • Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Dan krijg je vaak te maken met bouwrente. De kosten voor de bouwrente die je hebt gemaakt na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst zijn aftrekbaar.
 • Onder bepaalde voorwaarden kun je ook de kosten voor nieuwbouwdepot en verbouwingsdepot aftrekken van de inkomstenbelasting.
 • Bij aankoop van een bestaande woning krijg je altijd te maken met kosten koper (K.K). Deze zijn ook aftrekbaar.

Welke kosten voor een aankoop woning zijn niet aftrekbaar?

Niet alle kosten die je maakt bij het kopen van een huis mag je aftrekken van de belasting. De volgende kosten zijn niet aftrekbaar:

 • Heb je een makelaar ingeschakeld voor het kopen van een huis? Deze kosten mag je niet aftrekken bij de belastingaangifte.
 • De kosten voor de overdrachtsbelasting zijn niet aftrekbaar.
 • Niet alle kosten die je maakt bij de notaris zijn aftrekbaar. De notariskosten voor de koopakte en de kadastrale rechten kun je niet aftrekken.
 • Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? De bouwrente die je hebt betaald voordat je de voorlopige koopovereenkomst hebt afgesloten kun je niet aftrekken bij de belastingaangifte.
 • Ook niet aftrekbaar zijn de kosten voor de verbouwing en onderhoud van jouw nieuwe woning. Het gaat dan ook om kosten die je maakt om de woning te isoleren en energiezuinig te maken. Er is echter een uitzondering voor bepaalde kosten die je maakt aan de verbouwing van een rijksmonument.
 • Moet je een afkoopsom voor erfpacht betalen? Deze zijn ook niet aftrekbaar.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: