Wat is een koopakte?

Wat is een koopakte?

Yes, de verkopers hebben jouw bod geaccepteerd! De volgende belangrijke stap is het ondertekenen van de koopakte.

Nadat beide partijen akkoord zijn met de koopsom, wordt er een koopakte (ook wel het koopcontract) opgesteld. De koopakte is een document met een overzicht van alle afspraken omtrent het kopen van de woning, die tussen de koper en verkoper gemaakt zijn.

Wat staat er in de koopakte?

In het koopcontract lees je de afspraken rondom de aankoop en verkoop van het huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoogte van de koopsom, de datum van overdracht en eventuele ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden

Binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte mag je de koop ontbinden, zonder reden. Zodra deze drie dagen zijn gepasseerd zit je vast aan de overeenkomst, tenzij je ontbindende voorwaarden in je koopakte hebt opgenomen. Bij ontbindende voorwaarden kun je bijvoorbeeld denken aan financiering.

Als de geldstrekker jouw hypotheek toch weigert, kom je met deze ontbindende voorwaarde nog onder de koop uit. Een ander voorbeeld is een ontbindende voorwaarde met betrekking tot een op te stellen aankoopkeuring. Als de kosten van (het herstellen van) de gebreken die blijken uit de aankoopkeuring hoger zijn dan een afgesproken bedrag, mag je de koop ontbinden.

Opstellen koopakte

Het is gebruikelijk dat de makelaar van de verkopende partij een koopakte opstelt, al wordt hier soms ook een notaris voor ingeschakeld. Na het tekenen van beide partijen wordt de koopakte door de verkoopmakelaar naar de notaris gestuurd. Hierna kan de notaris de akte van levering opstellen.

Inschrijven bij het Kadaster

Je kan ervoor kiezen om je koopcontract te laten inschrijven bij het Kadaster. Inschrijving is niet verplicht, maar biedt jou als koper wel extra bescherming. Het inschrijven van de koopakte bij het Kadaster beschermt jouw rechten, als koper, in de tijd tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de werkelijke eigendomsoverdracht. Wat er ook gebeurt; jij krijgt je woning daadwerkelijk in handen.

De inschrijving biedt extra bescherming tegen bijvoorbeeld:

  1. Faillissement van de verkoper
  2. Verhuur of inbeslagname van de woning
  3. Nog een verkoop van dezelfde woning

Het is aan te raden dit te bespreken met je adviseur.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen