Wat is een bankgarantie?

Wat is bankgarantie?

Na het tekenen van de koopakte, moet je de financiering vaak nog regelen. Pas na het tekenen van de akte van levering, ben je officieel de eigenaar van jouw nieuwe woning. 

Als de verkopers akkoord gaan met jouw bod, willen ze vaak wel de zekerheid dat je het huis ook daadwerkelijk gaat kopen. Dit gaat met een waarborgsom, en kun je zien als een aanbetaling. 

Deze waarborgsom is vaak 10% van de koopprijs van de woning. Heeft het huis dat je gaat kopen een koopprijs van 300.000,-, betaal je dus een waarborgsom van 30.000,-. Niet iedereen kan zo’n bedrag zo ophoesten. Hiervoor is er bankgarantie. 

Wat is bankgarantie?

Met een bankgarantie staat de bank garant voor het bedrag van de waarborgsom. In bovenstaand voorbeeld staat de bank garant voor 30.000,- als jij het huis niet koopt. 

De bankgarantie kost vaak zo’n 1% van de waarborgsom. In dit voorbeeld betaal je dus 300,- aan de bank. 

Zie je af van de koop? Binnen de drie dagen bedenktijd hoef je niets te betalen. Is de bedenktijd verlopen? De verkoper heeft recht op de waarborgsom van 30.000,-. De bank, die voor jou garant staat, betaalt dit bedrag. Je hebt een schuld voor dit bedrag bij de bank. Ontbind je de verkoop, omdat jouw reden voor het ontbinden valt binnen de ontbindende voorwaarden? De waarborgsom vervalt dan. 

Je regelt de bankgarantie binnen 6 weken na het ondertekenen van het koopcontract. 

Waarborgsom zelf betalen

Kun je het geld zelf betalen? Dan heb je de bankgarantie niet per se nodig. Je betaalt, binnen 2 weken na het ondertekenen van het koopcontract, de waarborgsom aan de notaris. De notaris verrekent dit vervolgens. 

Heb je de waarborgsom betaalt en je ontbindt de verkoop volgens de besproken voorwaarden, dan krijg je het geld terug. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen