Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

4 min

Voor de meeste mensen is het kopen van een huis een grote stap. Het is niet iets dat je iedere dag doet. Het afsluiten van een hypotheek kan ook behoorlijk ingewikkeld en spannend zijn. In dit blog leggen we je graag alles uit over het afsluiten van een hypotheek en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is een hypotheek precies?

De kans is groot dat je eerst een huis hebt gehuurd voordat je een huis koopt. Omdat een huis erg duur is (de gemiddelde koopprijs ligt rond de 326.000 euro) en je dit geld waarschijnlijk niet op de bank hebt staan, kun je een grote lening afsluiten bij de bank om een huis te kopen. Deze lening wordt een hypotheek genoemd.

De looptijd van een hypotheek is 30 jaar; je hebt dus 30 jaar de tijd om deze lening terug te betalen. Het onderpand voor de lening is het huis dat je koopt. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, wordt de bank eigenaar van jouw huis.

Zie ook: Wat kost het kopen van een huis: eenmalige en vaste kosten!

Het aflossen van de hypotheek

Iedere maand betaal je een bepaald bedrag voor de hypotheek. Dit doe je 30 jaar lang, zodat je aan het einde van deze 30 jaar de hele hypotheek hebt afbetaald en de woning officieel van jou is. dit wordt aflossen genoemd. Daarnaast betaal je ook rente aan de bank. Het zou voor de bank anders niet interessant zijn om jou zo’n groot bedrag te lenen.

Wat je aan aflossing en rente betaalt is afhankelijk van de koopsom van het huis en de afgesproken rente. Koop je een huis van gemiddeld 326.000 euro, dan ben je aan het begin van de looptijd van de hypotheek ongeveer 850 euro kwijt aan maandlasten.

Het is tegenwoordig verplicht om de gehele hypotheek af te betalen binnen de looptijd van 30 jaar. Dit voorkomt dat je achteraf met een restschuld blijft zitten.

Zie ook: Wat kun je met de overwaarde van je woning?

Hypotheek afsluiten en huis kopen

Verschillende hypotheekvormen

Als je een hypotheek neemt kun je kiezen uit twee verschillende vormen, namelijk een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Het verschil tussen deze twee hypotheekvormen is de aflossingsvorm.

De annuïtaire hypotheek

Kies je voor een annuïtaire hypotheek, dan betaal je in het begin maandelijks meer rente dan aflossing. Deze rente mag je voor een gedeelte aftrekken van de belasting. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. In het begin van de hypotheek is deze vorm voordeliger dan de lineaire vorm. Daarom wordt de annuïtaire hypotheek vaak afgesloten door starters op de woningmarkt, omdat ze minder inkomen hebben.

Annuiteitenhypotheek

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is het net andersom; je lost dan juist in het begin van de hypotheek meer af. Dit is niet fiscaal aftrekbaar. Met deze hypotheekvorm ben je aan het begin van de looptijd dus meer geld kwijt dan bij de annuïteitenhypotheek. Het totale bedrag aan rente en aflossing gaat gedurende de looptijd wel omlaag. Binnen 30 jaar is deze hypotheekvorm dus voordeliger, maar omdat je in het begin te maken hebt met hoge maandlasten is deze vorm voor starters minder aantrekkelijk.

Lineaire hypotheek

Belangrijke verzekeringen bij je hypotheek

Je kunt twee soorten verzekeringen afsluiten bij je hypotheek, namelijk een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering. De overlijdensrisicoverzekering is een verplichte levensverzekering en wordt uitgekeerd als de huiseigenaar binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Het bedrag dat uitgekeerd wordt is bedoeld voor de nabestaanden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld schulden afbetaald worden of het kan gebruikt worden om het inkomen aan te vullen.

De woonlastenverzekering is bedoeld om het risico van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om af te sluiten. Als je arbeidsongeschikt wordt, dat heeft dit grote financiële gevolgen. Jouw inkomen wordt een stuk minder, maar je woonlasten blijven wel hetzelfde. Met een woonlastenverzekering voorkom je dat je je hypotheek niet meer kunt betalen.

Huis als onderpand van je hypotheek

Een hypotheek is officieel een zekerheidsrecht; een zekerheid dat de lening wordt terugbetaald aan de bank of de hypotheekverstrekker. Jouw huis geldt hierbij als onderpand. Als je de lening niet meer kunt betalen, dan heeft de hypotheekverstrekker het recht om jouw woning te verkopen. Op deze manier kunnen ze het geleende geld terugkrijgen. Het kan voorkomen dat jouw huis op het moment van gedwongen verkoop minder waard is dan de hypotheek. In dat geval houd je een restschuld over.

Zie ook: auto leasen en de invloed op je hypotheek

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Bij Esther van Dijk makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Ik werk kleinschalig, waardoor je altijd te maken hebt met één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Er komt veel kijken bij de verkoop of aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren makelaar, die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: