Overdrachtsbelasting, wat is dit?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Overdrachtsbelasting, wat is dit?

3 min

Als je een woning koopt dan betaal je meer dan alleen de koopsom. Je hebt ook te maken met bijkomende kosten, de kosten koper. Deze kosten kun je tegenwoordig niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je moet dan denken aan kosten voor de makelaar, het taxatierapport, bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt voor het kopen van een woning. Maar wat is dit nu eigenlijk precies, overdrachtsbelasting? En hoeveel kost het je? In dit blog leg ik het aan je uit.

Wat is overdrachtsbelasting?

Bij de overdracht van een woning wordt belasting geheven, dit wordt overdrachtsbelasting genoemd. Je betaalt hiervoor 2% van de aankoopwaarde van de woning. Je hoeft deze belasting alleen maar te betalen als je een bestaande woning koopt. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Je betaalt dan een omzetbelasting die vaak al verwerkt is in de koopprijs.

Koop je een winkel, een bedrijfspand of een stuk grond, dan betaal je geen 2% overdrachtsbelasting, maar 8%. Ook als je een woning koopt waar je zelf niet in gaat wonen, moet je 8% betalen.

Vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Er zijn een paar situaties waarin je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen:

  • Als je als starter een woning koopt, kun je gebruik maken van een eenmalige vrijstelling. Je bent een starter als je jonger bent dan 35 jaar. Je moet dan een schriftelijke verklaring overleggen bij de notaris waaruit blijkt dat je de woning als hoofdverblijf gaat bewonen. Deze vrijstelling geldt alleen als de woning goedkoper is dan € 400.000 euro. Als de woning duurder is, dan geldt het tarief van 2%.
  • Als je het pand verkrijgt door het aangaan van een geregistreerd partnerschap of door te trouwen; door het huwelijk wordt de woning van jullie beiden.
  • Als je het pand verkrijgt in verband met een echtscheiding en het onderdeel uitmaakt van de verdeling van de gemeenschap van goederen.
  • Als je het pand verkrijgt door een erfenis.
  • Als je het pand verkrijgt door verdeling uit een erfenis waarbij alle erfgenamen meewerken en worden gecompenseerd voor hun deel.
  • Als je het pand verkrijgt door doorverkoop binnen zes maanden.
  • Als je het pand verkrijgt door je partner uit te kopen.

Overdrachtsbelasting, wat is dit?

Geen overdrachtsbelasting bij doorverkoop binnen zes maanden

Koop je een huis dat binnen zes maanden daarvoor ook al was overgedragen, dan hoef je hier geen overdrachtsbelasting over te betalen. Dit geldt tot het bedrag van de koopsom bij de eerste koop. Er wordt in dit geval vaak tussen koper en verkoper afgesproken dat het belastingvoordeel naar de verkoper gaat.

Hier geldt een aantal regels. Wanneer het aankoopbedrag van de woning hoger is dan wat de verkoper ervoor betaald heeft, dan betaalt de koper overdrachtsbelasting over het verschil.

Als bij de eerste overdracht 2% belasting betaald is en de tweede overdracht is aan een belegger, dan wordt alleen maar gekeken naar het bedrag dat destijds aan belasting is betaald en niet naar de aankoopprijs bij de eerste overdracht. Het belastingbedrag wordt dan in mindering gebracht op wat bij de tweede overdracht verschuldigd is.

De koper en verkoper spreken in de meeste gevallen met elkaar af dat het bedrag wat de koper normaal gesproken aan overdrachtsbelasting had moeten betalen, nu vergoed wordt aan de verkoper. Dit wordt vastgelegd in het modelcontract.

Mocht de koper dit bedrag ter grootte van de overdrachtsbelasting inderdaad aan de verkoper betalen, dan is over dit bedrag overdrachtsbelasting verschuldigd. De koper moet dan 2 % overdrachtsbelasting betalen over het bedrag dat hij aan de verkoper vergoedt.

Eigen geld reserveren voor de overdrachtsbelasting

Je mag tegenwoordig nog maar 100% lenen van de woningwaarde. Dat betekent dat de bijkomende kosten ervoor zorgen dat je boven het hypotheekbedrag uitkomt. Je hebt dus eigen geld nodig om een hypotheek te kunnen krijgen en de overige kosten te betalen.

Naast de overdrachtsbelasting moet je bij de aankoop van een woning ook rekening houden met andere bijkomende kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan notariskosten, de kosten voor hypotheek advies en het afsluiten van de hypotheek, taxatiekosten, makelaarskosten en eventueel de Nationale Hypotheek Garantie. Ook kunnen er kosten komen kijken voor een bouwkundige keuring.

Zie ook: Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij de aankoop van een woning?

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: