Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij de aankoop van een woning?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij de aankoop van een woning?

4 min

De laatste jaren zijn de huizenprijzen hoger geworden, terwijl de maximale hypotheek juist lager wordt. Het inbrengen van eigen geld wordt steeds belangrijker bij de aankoop van een woning. Maar wat betekent het precies om je eigen geld in te brengen en hoeveel geld heb je dan nodig?

Wat betekent het om eigen geld in te brengen?

Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om alle kosten van de koop van een woning te dekken met een hypotheek. Als je een huis wilt kopen en daarbij eigen geld in moet leggen, dan betekent dit dus dat je je eigen geld inlegt bovenop het afsluiten van een hypotheek. Het gaat dan ook echt om je eigen geld, je kunt hiervoor bijvoorbeeld geen lening afsluiten bij je ouders of bij een andere geldverstrekker.

Denk dus bijvoorbeeld aan het geld dat je op je spaarrekening hebt staan, geld dat je hebt verkregen door een erfenis of een schenking, of bijvoorbeeld de overwaarde van het huis dat je verkoopt.

Waar hangt de maximale hypotheek van af?

Jouw inkomen is de belangrijkste factor als het gaat om het maximale leenbedrag voor een hypotheek. Hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger de maximale hypotheek is. Dit wordt ‘loan to income’ genoemd. Het inkomen is echter niet de enige factor. De maximale hypotheek hangt namelijk ook af van de waarde van het huis dat jij koopt.

De verhouding tussen de waarde van de woning en wat je aan hypotheek kunt krijgen wordt ‘loan to value’ genoemd. Dit is sinds 2012 gedaald. Als je in 2021 een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, dan mag de maximale hypotheek 100% van de waarde van de woning zijn. De bijkomende kosten mag je dus niet vanuit je hypotheek betalen. Hiervoor dien je je eigen geld in te brengen.

Zie ook: Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

Eigen geld inbrengen bij aankoop van een woning

Wat zijn de bijkomende kosten?

Naast de koopsom van de woning, die je met een hypotheek kan betalen, heb je bij de koop van een woning ook nog te maken met bijkomende kosten. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Makelaarskosten

Voor de begeleiding bij het verkopen of het kopen van een huis betaal je kosten aan de makelaar, dit wordt ook wel makelaarscourtage genoemd. Vaak is deze courtage een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Bij Esther van Dijk Makelaardij betaal je echter een vast tarief en zijn de uiteindelijke kosten dus niet afhankelijk van de verkoopprijs van de woning.

Taxatiekosten

Als je een hypotheek af wilt sluiten voor de koop van een bestaande woning, is een taxatierapport verplicht. De kosten hiervan verschillen per makelaar of taxatiebureau. Bij een standaard aankoop taxatie moet je denken aan een bedrag van circa 500 euro.

Bouwkundige keuring

Als je een ouder huis koopt, dan is het verstandig om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit van de woning en eventuele verborgen gebreken. Na de bouwkundige keuring krijg je een begroting van de kosten die je moet maken om mogelijke herstelwerkzaamheden uit te voeren. Gemiddeld kost een bouwkundige keuring rond de 350-400 euro.

Nationale Hypotheek Garantie

Wil je je huis kopen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Je betaalt dan eenmalig een provisie van 0,7% van de koopsom van de woning. Hier staan wel voordelen tegenover, bijvoorbeeld dat je een lager rentepercentage betaalt.

Advies- en bemiddelingskosten

Ook betaal je kosten voor het afsluiten van de hypotheek en het advies dat daar aan vooraf gaat. Hou ook rekening met kosten voor bijbehorende verzekeringen.

Zie ook: Wat kost het kopen van een huis: eenmalige en vaste kosten!

Hoe zit het met een nieuwbouwwoning?

Koop je een nieuwbouwwoning dan koop je deze ‘vrij op naam’. Dit betekent dat je geen kosten koper hoeft te betalen, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Wel moet je bouwrente betalen. Dit is een vergoeding die je betaalt aan de aannemer voor de kosten die hij maakt. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de aannemer.

Hoe kun je eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning?

Je kunt je eigen geld op drie manieren in je eigen woning steken. Allereerst kun je dit doen door er de bijkomende kosten van te betalen. Denk dan bijvoorbeeld aan de kosten voor de notaris en de overdrachtsbelasting.

Je kunt er ook voor kiezen om er een gedeelte van de koopsom mee te betalen. Als je een gedeelte van de koopsom betaalt met je eigen geld, dan wordt de hypotheek lager. Dit is voordelig, omdat je dan minder geld hoeft te lenen. Dit heeft een positief effect op de hypotheekrente.

Een derde mogelijkheid is om je eigen geld te integreren in de levensverzekering. Dit kan alleen als je al een koopwoning hebt en gaat verhuizen. Je stort dan een extra premie in de aan de hypotheek gerelateerde levensverzekering. Je betaalt dan een lagere spaarpremie wat ervoor zorgt dat je een hoger rendement krijgt over dit geld dan wanneer je het op een spaarrekeing zou zetten.

Zie ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: