Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt, wordt de grond waar de woning op staat meestal van jou. Toch blijft de grond soms eigendom van een andere eigenaar. Jij, als koper en bewoner van het huis dat op deze grond staat, krijgt hierop dan het gebruiksrecht. Dit noemen we ook wel het erfpachtrecht. Voor de grond betaal je een vergoeding aan de eigenaar. 

Wat is erfpacht?

Erfpacht is dus het recht om het stuk grond waar de woonruimte op staat te gebruiken. De vergoeding die je hierover betaalt gaat vaak jaarlijks naar de eigenaar van de grond. Deze vergoeding noemen we een canon. De eigenaar van de grond is bijvoorbeeld de gemeente, Staatsbosbeheer of de woningcorporatie. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je een woning met erfpachtrecht koopt zonder dat je dit weet. Een verkoper moet dit altijd duidelijk aangeven. Op Funda kan je dit bijvoorbeeld zien bij de kenmerken. Ook is het erfpachtrecht vermeld in de akte van levering en het koopcontract. 

Regels

Bij sprake van erfpacht stelt de erfverpachter een aantal regels op: de erfpachtvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de akte van uitgifte in erfpacht. Hierin staat bijvoorbeeld:

  1. Wie de eigenaar van de grond is (in de erfpachtakte ook wel bloot-eigenaar)
  2. Duur van de erfpacht
  3. De afspraken over de vergoeding
  4. De wonings- en grondbestemming
  5. De opzeggingsmogelijkheden
  6. Welk onderhoud voor rekening van de erfverpachter komt
  7. Of je toestemming van de erfverpachter nodig hebt om het erfpachtrecht over te dragen
  8. Of er bijzondere regels zijn. Denk hierbij aan buitenschilderwerk in een bepaalde kleur, of het laten grazen van vee op het terrein. 

Erfpachtvoorwaarden zijn lastig leesbaar. Ook is het soms nog best lastig om een hypotheek te krijgen voor je erfpacht. De bank is over het algemeen terughoudender met het uitgeven van hypotheken voor een erfpachtrecht, dan met het financieren van een woning met volledig eigendom van de grond. Heb je een huis op het oog met erfpachtrecht? Het is dan verstandig om advies te vragen bij een notaris

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen