Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde?

3 min

Wil je een hypotheek afsluiten? Dan wil de hypotheekverstrekker weten wat jouw nieuwe huis waard is. Je bent dan verplicht om een taxatie uit te laten voeren. Op basis van de taxatie (de waarde van jouw aan te kopen woning) kun je dan een bedrag lenen voor de hypotheek.

Maar wat is nu precies het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde? In dit blog leg ik het aan je uit.

Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde

Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.

Als er een woningtekort is, dan zijn er meer kopers dan verkopers. Dit kan ervoor zorgen dat er veel meer op een huis geboden wordt dan dat het huis eigenlijk waard is. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen voor de woning is de verkoopwaarde. De verkoopwaarde kan dus verschillen van de taxatiewaarde. De taxateur heeft hier echter geen boodschap aan en de hypotheekverstrekker zal niet bereid zijn om je meer te lenen dan het huis waard is.

Hoeveel mag je lenen voor een hypotheek?

Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de taxatiewaarde. Wil je duurzaamheidsmaatregelen treffen? Dan mag je hier bovenop nog eens 6% extra lenen. Doe je een bod op de woning dat hoger is dan de taxatiewaarde? Dan kun je dus niet het volledige bedrag lenen. Stel je koopt een huis voor 400.000 euro, maar de taxatiewaarde is 375.000 euro.

Hoe kom je dan aan de resterende 25.000 euro? Je zou gebruik kunnen maken van het geld op je spaarrekening of je ouders vragen om een (belastingvrije) schenking te doen. Het is ook mogelijk om een aanvullende lening af te sluiten. Dit kan wel betekenen dat je minder geld kunt lenen voor je hypotheek. Je hoeft je woning dus niet in zijn geheel te financieren met een hypotheek. Je kunt je eigen geld inbrengen of de aankoop van je woning financieren met geld vanuit andere bronnen.

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde?

Mag een huis duurder zijn dan de taxatiewaarde?

De waarde van een woning kan op verschillende manier bepaald worden. Ten eerste wordt de waarde van een woning bepaald aan de hand van de WOZ waarde. De WOZ waarde wordt gebruikt door gemeenten om diverse belastingen en heffingen te berekenen. Deze waarde valt over het algemeen altijd lager uit dan de werkelijke marktwaarde van de woning. Je kunt op basis van de WOZ waarde geen hypotheek afsluiten.

De waardebepaling van de woning is een schatting die wordt gedaan door de makelaar. Dit bedrag komt goed overeen met de marktwaarde, omdat een makelaar rekening houdt met diverse criteria, zoals vraag en aanbod. Op basis van een aantal standaard kenmerken wordt een taxatie bepaald. De uitkomst hiervan komt overeen met de marktwaarde. Er wordt geen rekening gehouden met overbieden.

Taxatiewaarde of verkoopwaarde laten bepalen

Wil je de verkoopwaarde weten van jouw woning of een taxatie laten uitvoeren? Dit wordt in beide gevallen door een makelaar gedaan. Een waardebepaling is doorgaans gratis en is in de meeste gevallen het begin van een samenwerking tussen makelaar en verkoper van de woning. Een taxatie kan tegen betaling worden gedaan en wordt objectief uitgevoerd. Je moet je woning altijd laten taxeren door een erkend taxateur.

Esther van Dijk Makelaardij is gecertificeerd Register-Taxateur en taxeert altijd volgens de nieuwste eisen van het NWWI, dus 100% acceptatie door je bank. Wil je in West-Friesland (circa 20 kilometer rond Hoorn) je woning laten taxeren? Ik plan je taxatie altijd snel in en je ontvangt circa 3 werkdagen na opname je rapport. Het rapport voldoet aan de eisen van het NWWI en is geschikt voor aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie. Je kunt bij mij ook terecht voor de verkoop van je woning en de aankoop van je woning.

Zie ook: wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en de WOZ-waarde?

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: