Bouwkundige keuring woning: wat houdt dit in en hoe werkt het?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Bouwkundige keuring woning: wat houdt dit in en hoe werkt het?

3 min

Wil je je huis verkopen? Dan ben je wettelijk verplicht om de koper goed in te lichten over de bouwkundige staat van je huis. Je kunt hiervoor een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Je loopt een stuk minder risico als je een bouwkundige keuring uit laat voeren voordat je je huis te koop zet.

De kans is dan een stuk kleiner dat de koop ontbonden wordt of dat de verkoopprijs omlaag gaat. Het kan namelijk gebeuren dat er nieuwe onderhandelingen komen als de koper een aankoopkeuring laat uitvoeren. Als jij geen bouwkundige keuring uit laat voeren, dan doet de koper het wel. In dit geval kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Bij een bouwkundige keuring worden alle belangrijke en zichtbare apecten van je huis geïnspecteerd. Van de kruipruimte tot aan het dak, alle tekortkomingen, achterstallig onderhoud en gebreken worden bij de bouwkundige keuring in kaart gebracht. Denk hierbij aan lekkages, scheuren, vochtproblemen of funderingsproblemen.

Hier vloeit een bouwtechnisch rapport uit voort. Het is als het ware een onafhankelijke visuele inspectie van jouw huis. In hoofdlijnen geeft het je een beeld van de bouwkundige staat van de woning. Wanneer er gebreken zijn, dan wordt er ook een indicatie gegeven van de kosten die je kwijt bent voor de herstelwerkzaamheden. Deze kosten worden opgedeeld in kosten op termijn, directe kosten en woningverbetering.

Als je je huis wilt verkopen doe je er dus goed aan om vooraf een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Je kunt dit rapport dan voorleggen aan potentiële kopers. Laat je de keuring achteraf uitvoeren door de koper van je huis, dan kunnen jullie beide voor verrassingen komen te staan, wat weer invloed heeft op de prijsonderhandelingen. Een bouwtechnische keuring geeft je een vorm van zekerheid over je huis.

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren bij de verkoop van je huis

Waarom laten kopers een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Kopers laten een bouwtechnische keuring uitvoeren omdat ze dan exact weten wat ze kopen. Ze krijgen een inzicht in de staat van de woning en wat de eventuele kosten zijn om gebreken te verhelpen en de woning weer in een goede staat te krijgen. Als het nodig is, dan geeft de bouwkundige die de keuring uitvoert ze ook advies over nader specialistisch onderzoek, bijvoorbeeld als er sprake is van funderingsproblemen.

Het kan nooit kwaad om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, maar hoe ouder de woning is, des te groter is de kans dat er achterstallig onderhoud is of dat er onderdelen aan het vergaan zijn. Als de woning gebouwd is voor 1990, dan doe je er goed aan om extra goed op te letten.

Tegenwoordig is het voorbehoud van bouwtechnische keuring toegevoegd aan het koopcontract. Dit houdt in dat wanneer de herstelkosten van de gebreken hoger uitvallen dan gedacht, dat er een streep door het koopcontract gezet mag worden.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van het gebouw, de regio waarin het huis zich bevindt en de partij die je uitzoekt voor de keuring. Gemiddeld gezien liggen de kosten voor een bouwkundige keuring van een gemiddelde woning meestal tussen de 300 en 600 euro. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit slechts een indicatie is en dat de daadwerkelijke kosten kunnen verschillen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op de kosten van een bouwkundige keuring, is het een investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen door eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen en mogelijke toekomstige kosten en problemen te voorkomen.

Bouwkundige keuring door Esther van Dijk Makelaardij

Ben je van een plan een huis te kopen? Of wil je je huidige woning verkopen? Doe dan altijd een bouwkundige keuring, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Ik verzorg een vakkundige bouwkundige keuring. Voor een vast bedrag ontvang je een uitgebreid rapport, uitgesplitst per onderdeel met kostenbegroting. Ik werk samen met de professionele en betrouwbare organisatie Homekeur.

Ook als je mij niet inschakelt als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar, maar wel een bouwkundige keuring wilt, kun je een onafhankelijk bouwkundig rapport aanvragen.Wil je precies weten wat je koopt of verkoopt? Ga dan voor een onafhankelijke bouwtechnische keuring. Zo kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Zie ook: bouwkundige keuring laten uitvoeren

Esther van Dijk Makelaardij

Jouw woning verkopen of een woning kopen in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij is als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar actief in West-Friesland. Ik verzorg ook de ondersteuning bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ik ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning.

Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: