Kun je een huis kopen zonder eigen geld of spaargeld?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Kun je een huis kopen zonder eigen geld of spaargeld?

3 min

Tot een aantal jaren geleden kon je alle kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis volledig laten financieren door de bank. Tegenwoordig heb je echter eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Een huis kopen zonder eigen geld of spaargeld kan dus niet meer.

Hoe zit dit precies? Wat betekent eigen geld op de huizenmarkt? Wat zijn de extra kosten en wat zijn je opties om ze te kunnen betalen? Hier lees je er alles over.

Wat betekent eigen geld op de huizenmarkt?

Met eigen geld op de huizenmarkt wordt een bedrag bedoeld dat je zelf moet bekostigen om een woning te kunnen kopen. Dit bedrag staat buiten de hypotheek die je afsluit bij de bank voor de koopsom van het huis. Dit geld wordt meestal gebruikt voor het bekostigen van de kosten koper, zoals makelaarskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Je kunt eigen geld echter ook gebruiken voor de aankoop van de woning.

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de huizenwaarde lenen: wat betekent dit?

De meeste mensen die een woning kopen hebben daar een hypotheek voor nodig. Sinds 2018 mag je echter niet meer dan 100% van de huizenwaarde lenen. De koop van het huis zelf kun je dan met de hypotheek dekken, maar bij de koop van een woning komen nog meer kosten kijken. Dat betekent dat je eigen geld moet inbrengen om alle kosten te kunnen betalen.

Kosten koper: wat zijn dit en hoeveel is dit gemiddeld gezien?

Ben je op zoek naar een woning? Het zal je dan opgevallen zijn dat achter de prijs van een woning altijd kosten koper (k.k) vermeld wordt. Kosten koper zijn bijkomende kosten die gepaard gaan met het kopen van een woning. Voorbeelden hiervan zijn kosten voor de notaris, taxatiekosten en hypotheekadvies.

Naast de kosten koper heb je nog extra kosten bij het kopen van een huis. Jouw makelaar vraagt ook een bepaalde provisie voor zijn of haar arbeid. De hypotheekverstrekker vraagt om een taxatie en soms een bouwkundige keuring, dit kost geld. Wil je een starterslening of Nationale Hypotheekgarantie? Daar betaal je ook voor, al kun je de kosten later wel aftrekken bij de belastingaangifte.

Bovendien bestaat er ook de waarborgsom. Dit kun je zien als een soort aanbetaling aan de verkoper. Deze heeft dan de garantie dat jij de aankoop kunt afronden op het moment dat je het voorlopige koopcontract hebt getekend. De waarborgsom is vaak 10% van de aankoopprijs, dat is veel geld. Je kunt de waarborgsom lenen bij de bank middels een bankgarantie en later terugbetalen. Dit is echter ook niet gratis.

Kosten koper: wat zijn dit en hoeveel is dit gemiddeld gezien?

Kosten bij een woning van € 250.000

Gemiddeld kun je rekenen op de volgende bedragen als je uitgaat van een woning van € 250.000.

Kosten Koper

  • Overdrachtsbelasting - € 5.000
  • Notariskosten totaal - € 1.500
  • Taxatiekosten - € 700
  • Bankgarantiekosten - € 250
  • Kosten NHG - € 1.750

Extra kosten:

  • Bouwkundige keuring - € 350
  • Makelaarskosten - € 4.500
  • Bankgarantie - € 2.500
  • Starterslening - € 750

De gemiddelde kosten koper liggen dus op ongeveer €9000. Dit komt bovenop de koopsom voor de woning. Je zult deze kosten met eigen geld moeten betalen.

Wat zijn de opties?

Eigen geld moet geld zijn dat op jouw eigen spaarrekening staat. Je kunt dus niet even geld lenen van vrienden of ouders om als eigen geld te gebruiken bij de aankoop van een woning. Het is dan ook zaak voor starters om op tijd te gaan sparen om later een huis te kunnen kopen.

Heb je geen spaargeld? Dan is er een andere optie om aan eigen geld te komen. Een veelgebruikte optie is een belastingvrije schenking. Jouw ouders mogen je namelijk eenmalig een bedrag schenken van €28.947 zonder dat jij daar belasting over hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat je tussen 18 en 40 jaar oud bent.

Conclusie

Kun je een huis kopen zonder eigen geld of spaargeld? Nee, je mag tegenwoordig namelijk niet meer dan 100% van de koopsom van een huis lenen. De extra kosten, zoals kosten koper, moeten dan met jouw eigen geld worden bekostigd. Dit komt al snel neer op een bedrag van gemiddeld €20.000.

Dit maakt het vooral voor starters lastig om een eigen woning te kunnen kopen. Een belastingvrije schenking van de ouders van een van de kopers is een veelgebruikte optie om voor eigen geld te zorgen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109