Wat-is-hypotheekrente

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is rente die je betaalt over je hypothecaire lening. Maandelijks betaal je rente over de resterende hypotheekschuld aan de bank. De hoogte van de rente is dus afhankelijk van de hoogte van je hypotheekschuld.

Bij een maandelijkse aflossing, bijvoorbeeld bij een lineaire hypotheek, wordt de restschuld steeds lager, en het rentebedrag dus ook. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin juist alleen rente en los je niets af.

Hoogte van de rente

De rente betaal je dus maandelijks over de restschuld. Elke hypotheekaanbieder mag het rentepercentage zelf bepalen. De hoogte hangt af van verschillende factoren:

De hypotheekrentes veranderen regelmatig. Het is slim om verschillende hypotheekrentes met elkaar te vergelijken. Zo weet je welke hypotheekrente het meest gunstig voor je is.

Hypotheekrenteaftrek

Je kunt een deel van je hypotheekrente terugkrijgen via de Belastingdienst. Je kunt namelijk een deel van de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geef je aan bij je belastingaangifte.

De regels rondom hypotheekrenteaftrek veranderen relatief vaak. Kijk, voordat je een hypotheek afsluit, altijd even op de site van de Belastingdienst.

Vaste of variabele rente

Bij een vaste hypotheekrente blijft het rentepercentage gelijk, voor de tijd die met de geldverstrekker wordt afgesproken. Dit kan alles tussen de 1 en 30 jaar zijn. Deze tijd is de rentevaste periode. Tijdens deze jaren betaal je elke maand hetzelfde rentebedrag.

Bij een variabele hypotheekrente staat het rentepercentage niet vast. Het kan elke maand stijgen of dalen. In sommige gevallen kan dit voordelig zijn. Een nadeel is wel dat het geen zekerheid over de hoogte van de maandlasten geeft.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen