Hoe lang duurt het voordat je hypotheek goedgekeurd is?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Hoe lang duurt het voordat je hypotheek goedgekeurd is?

3 min

Heb je de woning van je dromen gevonden? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk gaan wonen. Het kan echter best een tijd duren voordat de financiering van jouw nieuwe woning rond is. Hoelang duurt het voordat je hypotheek goedgekeurd is? Het is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt.

In dit artikel kun je meer lezen over het afsluiten van een hypotheek. Ook kun je lezen hoe je het proces van goedkeuren kunt versnellen.

Welke stappen zijn nodig voordat hypotheek is goedgekeurd?

Het vinden van een woning kan een flinke zoektocht zijn die enige tijd duurt. Als je deze gevonden hebt, breng je een bod uit, krijg je misschien een akkoord en teken je het voorlopige koopcontract. Dit kan vrij snel gaan.

Daarna begint het traject voor de goedkeuring van de hypotheek. Dit verloopt in een aantal stappen. Deze stappen zijn:

Stap 1: hypotheekadviseur

Om de aankoop van jouw nieuwe woning te financieren is er vrijwel altijd een hypotheek nodig. Tijdens een gesprek met een hypotheekadviseur kun jij jouw financiële gegevens in kaart brengen. Aan de hand van het gesprek kun jij een hypotheek kiezen die het best bij je past. Hierna wordt de aanvraag voor de hypotheek ingediend. Stap 1 duurt ongeveer een week.

Stap 2: renteaanbod

De hypotheekverstrekker die je hebt gekozen zal met een renteaanbod komen. Deze kun je zelf aanvaarden of eventueel na een gesprek met een hypotheekadviseur. Je hebt maximaal twee weken de tijd om als koper van een woning te reageren op het aanbod van de hypotheekverstrekker.

Stap 3: beoordeling financiële situatie

De verstrekker van de hypotheek wil weten of jij de hypotheek wel kunt betalen. Daarom zal de hypotheekverstrekker jouw financiële situatie beoordelen. Ze hebben daarvoor een aantal gegevens van je nodig. Deze stuur je zelf op of je levert ze aan bij jouw hypotheekadviseur. Na het aanleveren kan het zo’n vier weken duren voordat deze documenten beoordeeld zijn.

Stap 4: definitieve offerte

De hypotheekverstrekker zal na de beoordeling een definitieve offerte sturen. Deze controleer je samen met jouw hypotheekadviseur. Daarna stuur je ze ondertekend op naar de verstrekker. Je zult na ongeveer twee weken een definitief akkoord ontvangen van de hypotheekbank. Jouw hypotheek is geregeld.

Stap 5: notaris

Je hebt een hypotheek, maar al het papierwerk is nog niet achter de rug. Je gaat nu langs een notaris voor de overdracht van de woning. Daar onderteken je de hypotheekakte en de akte van levering. Ook een notaris heeft enige tijd nodig om het werk te verrichten. Dit zal ongeveer een week duren.

Hoe lang duurt het voordat je hypotheek goedgekeurd is?

Wat is de gemiddelde tijd?

Voor het aanvragen en goedkeuren van een hypotheek kun je rekenen op gemiddeld 4 tot 8 weken wachttijd. De periode start met het gesprek met de hypotheekadviseur en eindigt met het akkoord van de bank of hypotheekverstrekker. Het kan zijn dat een akkoord snel verkregen is, maar het kan ook door omstandigheden lang duren.

Het proces verloopt in stappen, deze stappen moeten allemaal doorlopen worden. Je kunt er zelf voor zorgen dat het proces soepel verloopt. Dit versnelt de gang van zaken.

Kun je zelf dingen doen om de tijd te verkorten?

Voor het goedkeuren van een hypotheek is enige tijd nodig, je kunt echter het traject versnellen dankzij de volgende tips:

  • Bereid jezelf goed voor. Informeer jezelf over hypotheken zodat je weet wat je kunt verwachten.
  • Wees eerlijk bij het opgeven van eventuele schulden, kredieten en/of BKR registratie. Dit levert anders vertraging op.
  • Je hebt twee weken de tijd om te reageren op het rentevoorstel. Als je zo snel mogelijk reageert, dan scheelt dit veel tijd.
  • Lever alle benodigde documenten snel en volledig aan. Des te eerder, des te sneller je een definitief akkoord je ontvangt.

Conclusie

Hoelang duurt het voordat je hypotheek goedgekeurd is? Gemiddeld zal het tussen vier en acht weken duren. Er moeten bepaalde stappen genomen worden in dit proces, maar het is van bepaalde factoren afhankelijk hoelang deze stappen duren. Je hebt zelf enige invloed op de duur van het proces.

Wil je een snelle afhandeling? Bereid je dan goed voor, reageer snel op het rentevoorstel en lever documenten volledig en snel aan.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning.

Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: