Verbouwing meefinancieren: hoe zit dit?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
4 min

Verbouwing meefinancieren: hoe zit dit?

4 min

Ben jij van plan om je huis te verbouwen? Zou je wel een grote uitbouw willen hebben voor meer leefruimte of is je badkamer aan vernieuwing toe? Er zijn meerdere opties voor het financieren van je verbouwing, zoals de overwaarde van je huis gebruiken, geld lenen of je verbouwing meefinancieren.

In dit blog lees je alles over deze drie mogelijkheden en ga ik wat dieper in op het meefinancieren van de verbouwing.

Huis verbouwen? Bepaal allereerst je budget

Wat een verbouwing gaat kosten is afhankelijk van wat je precies wilt verbouwen. Als je een nieuwe badkamer wilt laten installeren, dan kost dit meer geld dan wanneer je je woning voor een gedeelte wilt isoleren. Het is daarom van tevoren goed om te weten wat je aan je verbouwing wilt en kunt besteden. Zo kun je ook beslissen hoe je de verbouwing wilt financieren.

Is het voor jou mogelijk om de verbouwing te financieren van je spaargeld? Of maak je liever gebruik van andere financieringsmogelijkheden? Als je weet wat je te besteden hebt voor je verbouwing, kun je kijken naar mogelijkheden om dit te financieren.

Verbouwing financieren met overwaarde

Woon je al voor langere tijd in je woning en kan je woning wel een verbouwing gebruiken? Dan zou je gebruik kunnen maken van de overwaarde om de verbouwing te financieren. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als jouw woning daadwerkelijk gestegen is in waarde. Is dit het geval, dan is het mogelijk dat je meer hypotheek kunt krijgen dan wat je momenteel aan hypotheekschuld hebt. Zo creëer je extra financiële ruimte voor een verbouwing.

Er zijn drie manieren waarop je je verbouwing kunt financieren met overwaarde:

Geld lenen voor verbouwing

Het is ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten voor de verbouwing van je huis. Het nadeel hiervan is dat je wel meer rente betaalt dan bij een hypotheek. Het voordeel is dat je inkomen niet getoetst wordt en dat je je huis niet hoeft te laten taxeren. Geld lenen is een aantrekkelijke optie als je inkomen niet toereikend is voor een hypotheek of wanneer je een kleine verbouwing van plan bent.

Controleer van tevoren wel of je voldoende inkomen hebt om zowel je hypotheeklasten als de rente en aflossing voor de lening te dragen.

Verbouwing financieren met overwaarde

Verbouwing meefinancieren

Heb je net een nieuwe woning gekocht en ben je van plan om deze direct te gaan verbouwen? Dan is het een optie om de verbouwingskosten direct mee te financieren met je hypotheek. Bij het afsluiten van de hypotheek kun je dan een extra hypotheek deel afspreken voor de verbouwplannen. Hou er rekening mee dat je niet meer dan 100% mag lenen van de waarde van de woning.

Wil je je huis verbouwen om het energiezuiniger te maken? Dan kun je tot 106% van de woningwaarde lenen. Daarnaast is het belangrijk dat je inkomen hoog genoeg is voor de hogere hypotheek.

Wat zijn de voordelen van een verbouwing meefinancieren?

Het is om meerdere redenen voordelig om je verbouwing mee te financieren. Allereerst heb je een groter verbouwbudget als je de verbouwing meefinanciert, in plaats van de verbouwing volledig te financieren met je eigen geld. Daarnaast zijn er nog andere voordelen van het meefinancieren van de verbouwing.

  • Je houdt spaargeld over als financiële buffer;
  • De rente is lager dan bij een persoonlijke lening;
  • Je krijgt hypotheekrenteaftrek als je de hogere hypotheek gebruikt voor een verbouwing (een voorwaarde is wel dat de woning jouw hoofdverblijf is en dat je de leningen binnen 30 jaar moet aflossen).
  • Ook diverse andere kosten voor de hypotheek zijn aftrekbaar, zoals de notariskosten en de kosten voor hypotheekadvies.

Hoe werkt een verbouw hypotheek?

Bij het afsluiten van een verbouw hypotheek wordt het geld in een bouwdepot gestort. Dit is heel gemakkelijk, want je kunt facturen die je krijgt van bijvoorbeeld de aannemer direct declareren bij de bank. Ook andere verbouwkosten worden direct vanuit dit bouwdepot betaald. Dit bouwdepot blijft twee jaar open staan bij de meeste banken. Als er na deze twee jaar nog een bouwbedrag in het depot staat, dan wordt dit bedrag afgetrokken van je hypotheekschuld.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen op welke manieren je een verbouwing van je huis kunt financieren. Je kunt ervoor kiezen om de verbouwing met je eigen geld te financieren, door gebruik te maken van de overwaarde van je huis of door het afsluiten van een lening. Als je een nieuw huis koopt en deze wilt verbouwen, dan kun je de verbouwing meefinancieren met de hypotheek die je voor de woning afsluit.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: