Top 3 tools om je hypotheek te berekenen
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Top 4 tools om je hypotheek te berekenen

3 min

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen? Dan is het verstandig om eerst te kijken hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit kun je heel gemakkelijk online doen bij verschillende partijen die speciale calculators hebben ontwikkeld om een indicatie te geven van jouw hypotheeklasten.

In dit blog geef ik de de top 4 tools om je hypotheek te berekenen.

Tools om je hypotheek te berekenen

Voordat ik je de top 4 tools geef voor het berekenen van je hypotheek, is het belangrijk om te weten dat alle cijfers indicatief zijn. De percentages en bedragen zijn niet altijd actueel en een bank kijkt uiteindelijk naar meer gegevens dan wat in deze tools aan bod komt.

Er zullen grote verschillen zijn in het maximaal te lenen bedrag, afhankelijk van welke tool je gebruikt. Bekijk het resultaat dan puur als een indicatie en neem de cijfers met een korrel zout. Als je exact wilt weten wat je kunt lenen, plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in. In mijn speciale software gebruik ik accurate cijfers en door jouw specifieke situatie te bespreken, kan ik je een helder beeld geven van jouw maximale hypotheekbedrag en de maandlasten die daarbij horen.

1. Spot

Via Spot vind je meerdere handige tools waarmee je bijvoorbeeld jouw maximale hypotheek en de maandlasten kunt bereken. Ook kun je hiermee hypotheekrente vergelijken.

2. Rabobank

De online calculator van de Rabobank is supersnel! Je hoeft niet eens op een knop te drukken voor de berekening van je maximale hypotheek. Je vult de bedragen in op het scherm en je ziet de inschatting direct verschijnen. Op de online calculator van de Rabobank kun je ook verder rekenen om de inschatting van jouw maximale hypotheek verder te finetunen.

3. De Hypotheker

De online calculator van De Hypotheker geeft je een goede inschatting van je maximale hypotheekbedrag en van je maandelijkse hypotheeklasten. Je vult je gegevens in en de tool vergelijkt maar liefst 40 banken tegen het huidige rentepercentage en geeft jou vervolgens de beste deal.

4. Consumentenbond

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt lenen hangt af van een aantal factoren, zoals je leeftijd, het soort werk dat je doet en je inkomen. Ga je binnen een aantal jaren met pensioen? Dan is dit bijvoorbeeld van invloed op de hoogte van je hypotheek. Ben je ZZP ‘er of wek je in loondienst? Heb je een flexibel of een vast contract? Ook dit is van invloed op je maximale leenbedrag. In de tool van De Consumentenbond kun je berekenen hoeveel geld je kunt lenen.

Tools om je hypotheek te berekenen

Waar hangt de hoogte van de hypotheek vanaf?

Hoeveel geld je maximaal kunt lenen, hangt af van de volgende factoren:

  • Je inkomen;
  • Type dienstverband van je werk;
  • Je leeftijd;
  • De waarde van de woning;
  • De rentestand en hoe lang je de rente vast zet;
  • Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • Eventuele schulden, bijvoorbeeld een private leasecontract of een studieschuld;
  • Het energielabel van je woning

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Volgens de wet mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Als je een eigen huis koopt, betaal je met de hypotheek dus nooit de volledige aankoopprijs, inclusief alle bijkomende kosten. Om een huis te kunnen kopen heb je dus altijd eigen geld nodig.

Ben je van plan om je nieuwe woning te verduurzamen? Dan kun je de verduurzamingsmaatregelen meefinancieren tot maximaal 106% van de woningwaarde.

Wil je ook nog verbouwen, dan kun je deze kosten ook meefinancieren. Dit is echter alleen mogelijk als de verbouwing ervoor zorgt dat de woning in waarde stijgt.

Je mag ook meer lenen om te verduurzamen als je een energielabel hebt van E t/m A +++. Voor een woning met label A++++ geldt dit niet. Zo'n woning heeft al het hoogst haalbare energielabel. Verder verduurzamen kan niet meer.

Jouw maximale hypotheek berekenen

In dit blog heb je kunnen lezen wat de top 4 tools zijn voor het berekenen van je maximale hypotheek. Je kunt de tools gebruiken om een snelle indicatie te krijgen van het bedrag dat je maximaal kunt lenen plus de maandlasten die daarbij horen. Ben je al wat verder in het proces en wil je een meer realistische kijk op het geheel? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in. Samen ontdekken we de beste bank, voorwaarden, hypotheekvorm en rentevaste periode voor jou!

Disclaimer: houd altijd in je achterhoofd dat deze tools een globale indicatie geven en dat het altijd verstandig is om een onafhankelijk hypotheekadviseur mee te laten kijken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: