Een huis kopen en verbouwen; hoe werkt dit?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Een huis kopen en verbouwen; hoe werkt dit?

3 min

Je hebt je droomhuis gevonden. De woning voldoet aan bijna al jouw woonwensen en staat ook nog eens in de perfecte buurt. Het enige nadeel is dat er nog het één en ander verbouwd moet worden. Het is mogelijk om een verbouwing mee te financieren wanneer je een hypotheek afsluit, als de verbouwing ten minste als doel heeft om de kwaliteit van de woning te verbeteren. Maar wat als je nog niet precies weet wat je wilt verbouwen en wanneer je dit wilt doen? Wat dan?

Het is ook mogelijk om op een later tijdstip de kosten voor de verbouwing in de hypotheek mee te financieren. In dit blog leg ik je graag uit wat de mogelijkheden zijn als je een huis wilt kopen en verbouwen.

Verbouwingshypotheek

Als je jouw nieuwe woning wilt verbouwen dan kun je het beste gebruik maken van een verbouwingshypotheek. Je financiert de kosten van de verbouwing dan mee in je hypotheek. Je mag sinds 2020 echter maar maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. In principe heb je in je hypotheek dus geen ruimte om de verbouwing mee te financieren. Je moet zelfs eigen geld inbrengen om de overige kosten te betalen. Hoe kun je dan toch geld lenen voor je verbouwing?

Je kunt dit heel gemakkelijk oplossen door energiebesparende maatregelen toe te passen. Wanneer je voornemend bent om je woning energiezuinig(er) te maken, dan mag je 106% van je woningwaarde lenen. Je kunt bij energiebesparende maatregelen denk aan het isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van triple of HR++ glas.

Een huis kopen en verbouwen; hoe werkt dit?

Bouwdepot

Een andere mogelijkheid om geld te lenen voor de verbouwing van je woning is het bouwdepot. Dit is een aparte pot met geld waarvan je de verbouwing kunt betalen. Het bouwdepot staat op een aparte rekening, maar is wel een onderdeel van je hypotheek.

De hoogte van dit bedrag hangt af van wat de waarde van jouw woning is na de verbouwing. Het bouwdepot mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning na de verbouwing. Om een bouwdepot aan te vragen bij je geldverstrekker heb je dus een taxatierapport nodig. De geldverstrekker kan op basis van het taxatierapport bepalen wat de hoogte van het bouwdepot is.

Een bouwdepot kun je alleen aanvragen als het zorgt voor een waardevermeerding van de woning. Het gaat dan niet alleen om maatregelen die energiebesparend zijn, maar ook om het uitbreiden van de woning. Het plaatsen van een uitbouw of dakkapel levert direct meer woonoppervlak op waardoor de waarde van de woning zal stijgen.

Het kan ook zijn dat je jouw woning niet perse wilt verbouwen voor meer ruimte of om het energiezuinig te maken, maar omdat je graag een nieuwe keuken of badkamer wilt. Het gaat dan om een smaakgevoelige verbouwing. Het kan zijn dat deze verbouwing hard nodig is, maar het resultaat zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Om deze reden kunnen dit soort verbouwingen niet volledig meegefinancierd worden in het bouwdepot.

Tweede hypotheek voor latere verbouwing

Bij het afsluiten van je hypotheek is het verstandig om de kosten van de verbouwing hier direct in mee te nemen. Je betaalt dan namelijk maar één keer kosten voor advies en het afsluiten van de hypotheek.

Als je op een later moment wilt gaan verbouwen, en hiervoor een tweede hypotheek afsluit, dan krijg je opnieuw met deze kosten te maken en dat is natuurlijk zonde van je geld.

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek, verhoog je je huidige hypotheek. Je kunt voor dit gedeelte ook hypotheekrenteaftrek krijgen, wat het aantrekkelijk maakt. Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek is het wel een voorwaarde dat het geld gebruikt wordt voor de verbouwing van de woning en dat het gaat om een lineaire of annuïtaire hypotheekvorm.

Omdat er aardig wat afsluitkosten bij komen kijken, adviseert het Nibud om alleen een verbouwing uit te voeren met een waarde van minimaal 25.000 euro.

Het is ook mogelijk om jouw tweede hypotheek af te sluiten bij een andere hypotheekverstrekker, maar hou er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk de rest van je hypotheek hier ook onder moet brengen.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: