Wat-is-een-hypotheekschuld

Wat is een hypotheekschuld?

Voor het kopen van een woning heb je vaak een hypotheek nodig. Zo’n hypotheek is in feite een lening. Je geeft je woning als onderpand aan de bank, in ruil voor financiering van de woning.

Hypotheekvorm

Er zijn verschillende soorten hypotheken. In beide vormen is je hypotheekschuld even hoog, maar los je ze op een andere manier af. Je hebt een lineaire hypotheek, waarbij je maandelijks eenzelfde bedrag aan rente en aflossing betaalt. Hierdoor loopt je hypotheekschuld gelijkmatig af.

Een andere hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je in het begin juist veel rente en later meer aflossing. In de eerste jaren is je hypotheekschuld dus nog relatief hoog.

Hoe hoog is mijn hypotheekschuld?

De hoogte van de hypotheekschuld hangt af van verschillende factoren. Naast de marktwaarde van de woning wordt ook gekeken naar bestaande leningen en het inkomen. In de wet is beschreven hoe hoog het percentage mag zijn dat je maandelijks van je inkomen mag besteden aan je woning. Een hoger bruto inkomen betekent een hogere maximale hypotheek.

Hypotheekschuld verhogen

In bepaalde situaties kan het zijn dat je je hypotheekschuld wilt verhogen. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen. Dit kun je doen als je een overwaarde op je huis hebt. Dit betekent dat de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die je op de woning hebt. Door een hogere hypotheek te nemen maak je de overwaarde vrij. Van dit geld kan je de woning gaan verbouwen.

Hypotheekschuld eerder aflossen

Wil je eerder af van je hypotheekschuld? Je kan op je hypotheek extra aflossen. Dit heeft voor- en nadelen.

Voordelen zijn dat je hypotheekschuld daalt en je maandlasten lager worden. Ook heb je minder kans op een restschuld; dit is een schuld waar je mee blijft zitten als je het huis verkoopt.

Nadelen zijn dat je het geld dat je in de hypotheek stopt, niet meer kan gebruiken voor andere zaken. Het kan zijn dat je het geld nu niet nodig hebt, maar later wel. Dan zit het al vast in je huis.

Ook heeft extra aflossen fiscale gevolgen. Een deel van de extra aflossing is boetevrij, maar vanaf een bepaald bedrag zitten hier extra kosten aan vast.

Overleg met je hypotheekadviseur of extra aflossen op je hypotheekschuld verstandig is.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen