Boeterente bij oversluiten of extra aflossen: wat is dit en hoe werkt het?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
4 min

Boeterente bij oversluiten of extra aflossen: wat is dit en hoe werkt het?

4 min

Wil jij jouw hypotheek oversluiten of vervroegd aflossen? Dan kan het voorkomen dat je boeterente moet betalen. Dit wordt ook wel ‘vergoeding vervroegd aflossen’ genoemd. De hypotheekverstrekker loopt rente-inkomsten mis als jij je lening vervroegd aflost, de vergoeding dekt deze kosten.

In dit blog lees je meer over wat boeterente precies is, waar de hoogte van afhankelijk is en in welke situaties je boetevrij kunt aflossen.

Wat is boeterente en waar is de hoogte van afhankelijk?

Als jij je hypotheek wilt oversluiten, dan is de kans groot dat je een boete moet betalen. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de volgende zaken:

 • De hoogte van de hypotheek (hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boeterente);
 • De rente die je op dit moment betaalt en de rentestand op het moment van oversluiten;
 • Hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen van je hypotheekverstrekker;
 • De resterende rentevaste periode (hoe langer die nog is, hoe hoger de boeterente).

Wanneer mag je boetevrij aflossen?

Jaarlijks mag je een gedeelte van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. In de meeste gevallen ligt dit tussen de 10 en 20 procent. Wil je meer dan dit boetevrije gedeelte aflossen, dan betaal je een boeterente. Het kan voorkomen dat je geen boeterente hoeft te betalen wanneer je jouw hypotheek vanuit eigen middelen aflost. Sommige hypotheekverstrekkers hebben dit opgenomen in hun voorwaarden.

In de volgende gevallen kun je in de meeste gevallen boetevrij aflossen:

 • Aan het einde van de rentevaste periode;
 • Bij het tenietgaan van je woning;
 • Als je je huis verkoopt;
 • Bij executieverkoop van je woning;
 • Als de dagrente hoger is dan je contractrente;
 • Bij uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering;
 • Als de hypotheekverstrekker het toelaat om onbeperkt uit eigen middelen af te lossen.

Waarom vervroegd aflossen?

Een hypotheek sluit je voor een langere periode af. In deze periode kan er veel veranderen in je persoonlijke situatie, waardoor de maandlasten misschien niet meer zo goed aansluiten. Dit kan een reden zijn om je hypotheek over te sluiten, zodat deze beter aansluit bij de situatie waar je je op dat moment in bevindt.

Wil je vervroegd aflossen, dan moet je in de meeste gevallen een boeterente betalen. Laat je daarom op voorhand goed adviseren, want misschien is vervroegd aflossen voor jou niet de meest voordelige mogelijkheid.

Welke voordelen haal je uit het oversluiten en wat voor rol speelt de boeterente hierin? Het kan ook voorkomen dat jouw hypotheekverstrekker in de voorwaarden heeft opgenomen dat je geen boeterente hoeft te betalen wanneer je de hypotheek met eigen middelen aflost. In dat geval heb je dus alleen de voordelen van het oversluiten van een hypotheek.

Boeterente bij oversluiten of extra aflossen: wat is dit en hoe werkt het?

Boeterente in verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties waarin je te maken krijgt met boeterente, zoals boeterente bij aflossen, boeterente bij oversluiten en boeterente bij rentemiddeling.

Boeterente bij aflossen

Wanneer je een hypotheek afsluit wordt er een hypotheekakte opgesteld. Hierin wordt opgenomen hoeveel je per maand betaalt (aflost) aan de hypotheekverstrekker, dit worden maandlasten genoemd. Wat je jaarlijks boetevrij mag aflossen wordt ook vermeld in de hypotheekakte. Naast je maandlasten is dit ongeveer 10 tot 20 procent van je totale hypotheek.

Wil je meer dan dit bedrag aflossen? Dan betaal je een boeterente.

Boeterente bij oversluiten

Als je jouw hypotheek oversluit, dan los je je oude hypotheek in één keer af. Dit is bijvoorbeeld voordelig om te doen wanneer de rente op dat moment heel erg laag is. Het is in dit geval wel verstandig om rekening te houden met de boeterente. Weegt het betalen van de boeterente af tegen de voordelen die het oversluiten van de hypotheek bieden? Ben je aan het einde van de rentevaste periode, dan kun je de hypotheek volledig boetevrij aflossen.

Boeterente bij rentemiddeling

Wordt er een gemiddeld rentepercentage gebruikt van het huidige rentepercentage en het afgesproken rentepercentage uit de hypotheekakte, dan wordt dit rentemiddeling genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van rentemiddeling om minder rente te betalen, rente die de bank vervolgens wel misloopt. Om deze reden betaal je in je nieuwe hypotheekrente een boete.

Is de boeterente fiscaal aftrekbaar?

Er zijn verschillende situaties waarin je de boeterente mag aftrekken. In deze situaties is de boeterente alleen aftrekbaar als deze hypotheek is van de woning waar je zelf in woont. Je kunt de boeterente fiscaal aftrekken als:

 • Je extra aflost op je hypotheek;
 • Je de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker;
 • Je tussentijds het rentepercentage aanpast.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen wat boeterente precies inhoudt en dat je deze moet betalen bij het oversluiten van een hypotheek of het vervroegd aflossen van je hypotheek. In sommige gevallen hoef je geen boeterente te betalen, bijvoorbeeld wanneer je jouw hypotheek aflost met eigen middelen. Laat je altijd goed adviseren bij het oversluiten of vervroegd aflossen van je hypotheek.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: