Een overbruggingshypotheek; wat is het en hoe werkt het?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Een overbruggingshypotheek; wat is het en hoe werkt het?

3 min

Wil je een nieuw huis kopen voordat je oude woning verkocht is? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Je hebt namelijk de verkoopopbrengst van je oude huis nodig om een nieuw huis te kunnen kopen. Je komt alleen in aanmerking voor een overbruggingshypotheek als je aan kunt tonen dat je tijdelijk hogere woonlasten kunt betalen.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek wordt ook wel een overbruggingskrediet genoemd en is een tijdelijke lening. Je kunt met deze lening de periode overbruggen tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. Wanneer je jouw oude woning verkoopt, is de verkoopprijs vaak hoger dan de hypotheekschuld.

Het verschil tussen deze twee bedragen is de overwaarde. Die overwaarde staat nog niet op je rekening als je eerst een nieuw huis koopt, maar je moet wel je nieuwe huis betalen. Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je oude woning alvast opnemen. Als je eerst je oude huis verkoopt, dan heb je geen overbruggingshypotheek nodig.

Je kunt een overbruggingskrediet in de meeste gevallen alleen afsluiten in combinatie met een hypotheek voor je nieuwe woning.

Hoe bereken je het overbruggingskrediet?

Heb je je oude woning al verkocht? Het overbruggingskrediet is bij de meeste geldverstrekkers dan gelijk aan de verkoopprijs min de hypotheek van je oude huis en min de verkoopkosten. Veel banken stellen de verkoopkosten standaard op 3% van de verkoopprijs. Als je jouw woning nog niet hebt verkocht of als de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken zijn, dan wordt een veiligheidsmarge aangehouden van 10%.

In dit geval krijg je maximaal 80-90% van de getaxeerde verkoopwaarde min de hypotheek op de oude woning. Als je deze 10% zelf niet hebt, dan kun je dit bedrag eventueel meefinancieren in de hypotheek die je afsluit voor de nieuwe woning. Wanneer het geld van je oude woning op je bankrekening staat, kun je dit bedrag dan direct aflossen.

Een overbruggingshypotheek; wat is het en hoe werkt het?

Wat zijn de voorwaarden voor een overbruggingshypotheek?

Om in aanmerking te komen voor een overbruggingshypotheek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Er moet na verkoop van je oude huis geld overblijven; de verwachte verkoopprijs is dus hoger dan je hypotheek;
  • Je moet kunnen aantonen dat je tijdelijk extra woonlasten kunt betalen. Je kunt dit bijvoorbeeld laten aantonen door het geld op je spaarrekening te laten zien, of je kunt aantonen dat je maandelijks voldoende geld overhoudt van je inkomen.
  • Sommige geldverstrekkers bieden alleen een overbruggingskrediet aan als de oude woning al op papier verkocht is.

Rente van overbruggingskrediet

Banken hanteren geen onderscheid met betrokking tot hypotheekvorm, risicoklasse of rentevaste periode. Er is gewoon 1 tarief voor het overbruggingskrediet. De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is vaak iets hoger dan de rente over een ‘normale’ hypotheek. De rente van deze aflossingsvrije lening is fiscaal aftrekbaar. Het hangt van de bank af of de rente voor de looptijd van de lening vaststaat, of niet. De rente voor zo'n krediet wisselt van 3,10% bij ABN-AMRO tot 5,06% bij ASR.

Het aflossen van de overbruggingshypotheek

Heb je je oude huis verkocht? Dan los je met de overwaarde allereerst je overbruggingskrediet af. Het overbruggingskrediet is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek. Als er daarna nog overwaarde overblijft, dan is het slim (in verband met de bijleenregeling) om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen.

Levert je oude woning meer op dan gedacht? Zorg dan dat je dit deel boetevrij mag aflossen op je nieuwe hypotheek. Er zijn online diverse tools te vinden waarmee je uit kunt rekenen hoeveel je per aanbieder zonder boete extra mag aflossen. Het is ook mogelijk om een variabele rente te nemen voor een leningdeel van je nieuwe hypotheek. Je hoeft dan geen extra boete te betalen bij aflossing.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: