Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?

3 min

Heb je een huis gekocht en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is dit een van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven. Je wilt er dan wel zeker van zijn dat je zowel voor nu als voor de toekomst een goede beslissing maakt. Om een hypotheekadvies op maat te krijgen kiezen veel mensen dan ook voor een hypotheekadviseur.

Maar wat kun je dan beter kiezen; een onafhankelijk hypotheekadvies of advies van de bank?

Wat is het verschil tussen onafhankelijk hypotheekadvies en advies van de bank?

Je hebt een huis gekocht en wilt een hypotheek afsluiten. Het is dan logisch dat je een hypotheek wilt met gunstige voorwaarden en een scherpe rente. Of je nu kiest voor een adviseur van de bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur, beide kunnen jou hier deskundig advies over geven. Het verschil tussen beide mogelijkheden is het aanbod aan hypotheken waarover ze je kunnen adviseren.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Als je kiest voor een onafhankelijk hypotheekadviseur, dan selecteert de adviseur jouw hypotheek uit het enorme aanbod aan beschikbare hypotheken. De kennis en ervaring van de hypotheekadviseur komt hierbij goed van pas, evenals de slimme software waar hij/zij gebruik van maakt. Alle premies, rentes en voorwaarden van de hypotheken worden uitgebreid vergeleken en ook alle voor- en nadelen worden onder de loep genomen.

De hypotheekadviseur is objectief en onafhankelijk; hij/zij heeft alle vrijheid bij het kiezen voor een geldverstrekker. Je krijgt dan ook altijd een hypotheekadvies dat goed bij jou past.

Adviseur van de bank

Kies je echter voor een adviseur van de bank, dan heb je maar een beperkte keuze aan hypotheken en aanbieders van hypotheken. Het advies is hierdoor niet geheel objectief, waardoor je een hypotheek aangeboden kunt krijgen die helemaal niet goed bij jou past. Voordeel van hypotheekadvies bij de bank is wel dat het goedkoper is dan het advies van een hypotheekadviseur.

Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?

Hoe weet je of hypotheekadvies écht onafhankelijk is?

Als je zeker wilt weten of jouw hypotheekadviseur echt een onafhankelijke hypotheekadviseur is dan kun je naar twee dingen te kijken. Allereerst moet de hypotheekadviseur alle vrijheid hebben in het kiezen van een hypotheek.

Hij/zij mag hierin niet beperkt zijn door alleen maar voor één bepaalde bank te kiezen. Daarnaast mag de hypotheekadviseur ook geen voorkeur hebben voor een bepaalde bank of hypotheekverstrekker.

Waar kies je voor; onafhankelijk hypotheekadvies of de bank?

Als je een keuze moet maken tussen een onafhankelijk hypotheekadviseur en een adviseur van de bank, realiseer je dan dat een adviseur van de bank alleen zijn eigen hypotheken aan mag bieden. Dit kan goed uitpakken voor je, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is. Een reden om een hypotheek af te sluiten bij de bank kan zijn dat je de hypotheek wilt afsluiten bij de bank waar je jouw betaalrekeningen hebt.

Dit betekent echter niet dat het de beste optie is. Een bank heeft maar een beperkt aanbod aan hypotheken. Dit betekent dat je niet altijd de meest geschikte hypotheek geadviseerd krijgt. Kies je echter voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, dan is de kans groot dat je meer bespaart op de maandlasten.

Onafhankelijk hypotheekadvies vaak goedkoper

Uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep uit 2018 blijkt dat je bij advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur gemiddeld € 15.000,- goedkoper uit bent dan bij een hypotheekadvies van een adviseur van de bank. Dit komt door de hogere rente die je over de gehele looptijd betaalt. De hogere kosten voor een onafhankelijke hypotheekadviseur haal je er uiteindelijk dus gemakkelijk uit.

Het advies wordt objectiever en betrouwbaarder naarmate een hypotheekadviseur meer hypotheken mee kan nemen in zijn overweging. Niet alleen is het belangrijk dat een adviseur kan kiezen uit een grote verscheidenheid aan producten, het is ook belangrijk dat een adviseur kennis van zaken heeft. Iedere hypotheekadviseur in Nederland wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten en moet aan strenge opleidingseisen voldoen. Zelf werk ik samen met onafhankelijk hypotheekadviseur Spot Hypotheken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: