Wat is een overlijdensverzekering?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek: wat is het verband?

3 min

Als je een huis gaat kopen en daarvoor een hypotheek afsluit, dan denk je aan de toekomst. Een nieuwe woning is vaak een start van een nieuw leven, misschien start je een gezin of ga je juist kleiner wonen omdat de kinderen het huis uit zijn, bovenal wil je vooral genieten van je leven.

Maar soms gebeuren er dingen die je niet voorzien hebt, zoals onverwachts overlijden. Zo’n gebeurtenis heeft veel impact, emotioneel, maar soms ook op financieel gebied. Het is daarom verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een hypotheek afsluit. Bij veel banken en hypotheekverstrekkers is het zelfs verplicht.

Wat is het verband tussen de hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering? Hier lees je er meer over!

Wat is een overlijdensverzekering?

Een overlijdensverzekering is een verzekering waarmee jij jouw nabestaanden kunt beschermen tegen de kosten die ze kunnen krijgen na jouw overlijden. Door een overlijdensverzekering af te sluiten worden bijvoorbeeld de kosten voor de uitvaart gedekt, een hypotheekschuld wordt betaald of het inkomen voor jouw gezin wordt gegarandeerd.

De verzekering wordt vaak voor een bepaalde periode afgesloten of voor een vaststaand bedrag. Een overlijdensverzekering kan een uitvaartverzekering zijn of een overlijdensrisicoverzekering. De eerste is uitsluitend bedoeld om de kosten voor een uitvaart te dekken.

Waarom is het verplicht bij veel hypotheekaanbieders of banken?

In veel gevallen is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je bij een hypotheekverstrekker een hypotheek afsluit. Dit wordt vooral gedaan wanneer de overwaarde van het huis klein is. Na het overlijden is dan namelijk de kans groot dat de volledige hypotheekschuld niet afgelost kan worden.

Een overlijdensrisicoverzekering geeft de bank meer zekerheid. Het is niet altijd verplicht om deze verzekering af te sluiten, heb je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het geen verplichting. Je doet er echter wel verstandig aan om er in ieder geval over na te denken. Je bouwt er namelijk meer zekerheid door op voor je nabestaanden.

Wat is een overlijdensverzekering?

Wat als je geen overlijdensrisicoverzekering hebt?

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering? Dan zullen de kosten door jouw nabestaanden betaald moeten worden, zoals de kosten voor het aflossen van de hypotheek. In veel gevallen is een overlijdensrisicoverzekering daarom verplicht als je een hypotheek afsluit. De verzekering wordt dan afgesloten voor de gehele looptijd van de hypotheek.

Stelt de hypotheekverstrekker het niet verplicht om de verzekering af te sluiten? Dan is het toch verstandig om dit zelf te doen. Hiermee neem je het risico op hoge kosten weg voor je nabestaanden. De overlijdensrisicoverzekering staat op jouw naam, het wordt uitgekeerd wanneer jij overlijdt binnen de vastgestelde periode. Je nabestaanden kunnen dit bedrag gebruiken om de hypotheek mee af te betalen.

Deze verzekering is dan ook niet meer geldig als de hypotheek afgelost is. Je nabestaanden kunnen de verzekering daarom niet aanspreken na deze periode. Dit kan nog weleens verwarrend zijn, een overlijdensrisicoverzekering staat echter altijd in verband met een hypotheek. Wil je een verzekering afsluiten voor het dekken van de kosten voor een uitvaart? Dan heb je een uitvaartverzekering nodig, dat is een ander soort overlijdensverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek; wat is het verband?

Een overlijdensverzekering is een verzekering waarmee de kosten gedekt worden waar je nabestaanden mee te maken kunnen krijgen na jouw overlijden. Er bestaan verschillende soorten overlijdensverzekeringen: de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.

Een uitvaartverzekering is uitsluitend bedoeld voor het dekken van de kosten voor de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten om na jouw overlijden je nabestaanden te beschermen tegen kosten, zoals verlies van inkomen of kosten voor het afbetalen van de hypotheek.

Veel banken en hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek. Ze doen dit om het risico voor zichzelf te beperken. Je mag zelf bepalen bij welke verzekeraar je de verzekering afsluit, ook zet je vast aan wie de verzekering uitgekeerd wordt: Jezelf, je partner, kinderen of erfgenamen.

Na overlijden van de verzekeringnemer gaat de uitkering naar de als tweede genoemde begunstigde. Als die er niet (meer) is, dan gaat de uitkering naar de kinderen. Zijn er geen kinderen dan gaat de uitkering naar de erfgenamen. Het is belangrijk om te weten dat een overlijdensrisicoverzekering een bepaalde looptijd heeft. Heb je deze verzekering afgesloten samen met je hypotheek? Dan zal die na de aflossing ophouden, er is dan geen recht meer op uitkering na je overlijden.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: