Wat kun je met de overwaarde van je woning?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Wat kun je met de overwaarde van je woning?

3 min

Als de huizenprijzen stijgen, dan kan het zomaar zijn dat jouw huis veel meer waard is dan de hoogte van de hypotheek. Dit wordt overwaarde genoemd. De overwaarde van je huis kun je voor veel verschillende dingen gebruiken. In dit blog lees je wat de overwaarde van je huis precies inhoudt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Wat is overwaarde op je huis?

Ben je al een tijdje in het bezit van een woning? Dan is de kans groot dat jouw huis nu meer waard is dan toen je het kocht en dat je een overwaarde hebt. De overwaarde is het positieve verschil tussen de eventuele verkoopprijs van jouw woning en de openstaande hypotheekschuld. De overwaarde staat niet op jouw betaal-, of spaarrekening, maar toch kun je er verschillende dingen mee doen.

De overwaarde gebruiken om op je hypotheek te besparen

Het is mogelijk om te besparen op je hypotheek als je overwaarde hebt op je huis. Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan is jouw hypotheek ingedeeld in een risicoklasse. Een hoog risico zorgt voor een hoge rente, maar des te lager het risico is, des te lager is de rente die je betaalt. Is je huis meer waard geworden, maar is je hypotheek minder geworden of gelijk gebleven? De bank loopt dan minder risico en het is voor jou een mogelijkheid om te besparen. Je kunt dit doen bij je huidige bank, maar het is vaak nog voordeliger om je hypotheek over te sluiten.

Zie ook: Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

Overwaarde gebruiken voor aankoop van een tweede huis

Heb je heel veel overwaarde op je huis, dan zou je kunnen overwegen om een tweede huis te kopen. Je verhoogt op je eigen woning de hypotheek en van dat bedrag koop je dan een tweede woning. Hou er echter wel rekening mee dat je niet meer dan 100% van de waarde van je woning mag lenen in je hypotheek.

Overwaarde woning

De overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis

Je kunt de overwaarde ook gebruiken om te investeren in een nieuwe woning. Wanneer je jouw oude huis verkoopt, komt de overwaarde vrij en deze kun je dan gebruiken om een nieuw huis te kopen. Hou er rekening mee dat je door de bijleenregeling fiscaal aangemoedigd wordt om de overwaarde te gebruiken voor jouw nieuwe woning.

Hoe werkt dat dan, een bijleenregeling?

Als je de overwaarde van je huis niet gebruikt bij de aankoop van een nieuw huis, dan wordt jouw recht op hypotheekrenteaftrek beperkt. Voorbeeld: Je verkoopt je huis met een overwaarde van € 40.000. Je koopt een nieuw huis, maar je gebruikt deze overwaarde niet. Over dit bedrag mag je dan geen hypotheekrente aftrekken.

Door jouw overwaarde niet te gebruiken, maak je bewust jouw hypotheekschuld hoger. De overheid wil juist stimuleren dat de hypotheekschulden zo laag mogelijk blijven. Daarom mag je in dit geval dan niet van de hypotheekrenteaftrek profiteren.

De bijleenregeling is drie jaar geldig. Verkoop je je huis en je gebruikt de overwaarde in deze drie jaar niet om een nieuw huis te kopen, dan ben je vrij om te doen wat je wilt met dit geld. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen, te sparen of je pensioen te verhogen. Dit mag je helemaal zelf weten.

Je overwaarde gebruiken om je huis te verbouwen

Het is niet nodig om je huis te verkopen om gebruik te kunnen maken van een eventuele overwaarde. Als je jouw huis wilt verbouwen, dan kun je hiervoor ook de overwaarde gebruiken. Je kunt de overwaarde gebruiken om een tweede hypotheek af te sluiten of om je huidige hypotheek te verhogen. Hou er wel rekening mee dat je hier natuurlijk wel hogere maandlasten door krijgt.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: