Wat-is-een-bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Heb je een mooie bestaande woning op het oog, maar weet je dat er nog veel aan verbouwd moet worden? Of ga je voor een nieuwbouwwoning, waarvan je weet dat er nog veel aan moet gebeuren? Een bouwdepot kan een uitkomst zijn. Dit is een aparte rekening die je bij de hypotheek krijgt voor je verbouwing of nieuwbouwwoning. Uit deze rekening betaal je de kosten voor het (ver)bouwen.

Hypotheek

Een bouwdepot kun je via je hypotheek financieren. Toch werkt dit wel iets anders dan een hypotheek. Het bouwdepot komt op een andere rekening, waarvan je maximaal twee jaar gebruik kunt maken. Vanuit deze rekening betaal je kosten voor het (ver)bouwen van je woning.

De geldverstrekker bepaalt of jij in aanmerking komt voor een bouwdepot. Dit is afhankelijk van de waarde van je woning.

Hoe werkt het bouwdepot?

Stel, je bestelt een nieuwe keuken voor je nieuwbouwwoning. Zodra je de factuur hebt, stuur je deze naar de geldverstrekker. Je kiest er dan voor om dit direct te laten betalen – uit jouw bouwdepot aan de keukenleverancier. Of je kiest om dit geld naar je eigen rekening over te laten maken, zodat jij het vervolgens aan de keukenleverancier kunt betalen.

Het is belangrijk om goed op een rijtje te hebben wat wel en wat niet via het bouwdepot betaald kan worden. Dit verschilt per geldverstrekker, maar het komt ongeveer neer op het volgende.

Wat je wel via het bouwdepot mag betalen:

  • Rekeningen die zijn voor de verbouwing of bouw van je huis. Denk aan een aannemer, keukenleverancier of architect.
  • Rekeningen voor bouwmaterialen.

Wat je niet via het bouwdepot mag betalen:

  • Je inboedel mag je niet betalen uit het bouwdepot. Vind je het lastig om dit onderscheid te maken? Onthoud dan dat als je iets mee kunt nemen tijdens een verhuizing, dit niet betaald mag worden vanuit het bouwdepot. Bijvoorbeeld meubels.

Het kan altijd gecontroleerd worden of de bouwdepot gebruikt wordt voor de juiste doeleinden. Bewaar dus al je facturen goed.

Einde bouwdepot

Hoe eindigt het bouwdepot? Als het huis af is, of als er twee jaar zijn verstreken.

Ook als je meer dan vier maanden geen gebruik hebt gemaakt van het bouwdepot, of als het geld in het depot minder is dan 2.500 euro, kan het bouwdepot eindigen.

Mocht je nog geld overhebben aan het eind van het bouwdepot, kun je ervoor kiezen om dit te laten storten op je betaalrekening, of om de lening al deels terug te betalen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen