Dubbele hypotheek bij aanschaf huis: hoe zit dit?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Dubbele hypotheek bij aanschaf huis: hoe zit dit?

3 min

Heb je een nieuw huis gekocht en ga je binnenkort verhuizen? Dan ontkom je in sommige gevallen niet aan dubbele woonlasten. Bijvoorbeeld als je oude huis nog niet verkocht is of wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Hoe kun je in zo’n geval de kosten zo laag mogelijk houden? En op welke manieren zijn er om deze periode van twee hypotheken te overbruggen?

Wat is een dubbele hypotheek?

Je hebt te maken met een dubbele hypotheek als je een nieuw huis hebt gekocht en je oude woning nog niet verkocht is. Dit komt vaak voor bij het kopen van een nieuwbouwwoning; zodra ze beginnen met het bouwen van je woning, begin je al met het aflossen van de hypotheek. Je woont dan nog steeds in je oude huis, waar je ook hypotheek voor moet betalen. Je hebt dan te maken met dubbele woonlasten.

Wanneer heb je te maken met dubbele hypotheek?

Je kunt dus op verschillende manieren te maken krijgen met een dubbele hypotheek. Allereerst bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, maar ook bij een ‘gewone’ verhuizing kun je te maken krijgen met dubbele lasten. Dit is bijvoorbeeld het geval als het langer duurt dan verwacht voordat je oude woning verkocht is als de verkoop van je woning ontbonden wordt. 

Je kunt ook te maken krijgen met een dubbele hypotheek als je je huis gaat verbouwen of verduurzamen of wanneer je een nieuw huis koopt met overbruggingskrediet.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan gebruik je in een ideale situatie de overwaarde van je huidige woning om je nieuwe huis te kopen. Maar wat als je oude huis nog niet verkocht is? Dan is het mogelijk om een voorschot te krijgen op je overwaarde. Je leent in dit geval een percentage van de verwachte overwaarde en lost dit af zodra je woning verkocht is. Dit wordt een overbruggingshypotheek genoemd. 

In dit geval krijg je te maken met drievoudige lasten: je huidige hypotheek, je nieuwe hypotheek en de maandlasten voor het overwaarde krediet. De hypotheekrente is in dit geval niet aftrekbaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om spaargeld in te zetten om de extra lasten op te vangen, maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Er zijn gelukkig ook andere manieren om de kosten te drukken, zoals een dubbele hypotheekrenteaftrek, je hypotheekrente meefinancieren of je huis tijdelijk verhuren.

Tijdelijk je dubbele woning verhuren

Verkoopt je oude woning niet snel genoeg en kom je hierdoor in de problemen met het aflossen van je hypotheek? Dan kun je overleggen met je geldverstrekker of het mogelijk is om je woning tijdelijk te verhuren. De opbrengst van de huur kun je dan gebruiken om de hypotheek af te lossen. Je kunt de hypotheekrente dan níet dubbel aftrekken.

Dubbele hypotheek bij aanschaf huis: hoe zit dit?

Hypotheekrente: hoe zit dit?

Heb je een nieuwe woning gekocht en je oude nog niet verkocht, dan komt de overheid je tegemoet. In de meeste gevallen kun je namelijk voor beide woningen je kosten en hypotheekrente aftrekken. Het gaat dan om de hypotheekrente, de kosten voor het afsluiten van je hypotheek en de kosten rond bijvoorbeeld erfpacht. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo mag je één van beide woningen niet zomaar verhuren en er geldt een termijn van drie jaar.

Eigenwoningforfait: hoe zit dit?

Is je oude huis nog niet verkocht? Dan betaal je in deze periode eigenwoningforfait over slechts één van beide huizen. In het jaar dat je verhuist geef je bij de aangifte aan in welke periode je in je huis woonde. In de drie jaar daarna geef je alleen het eigenwoningforfait aan van het huis waarin je woont.

Conclusie

Als je gaat verhuizen kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten, ook wel een dubbele hypotheek genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een nieuwe woning koopt, terwijl je oude woning nog niet verkocht is, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit voor een grote verbouwing of verduurzaming van je huidige woning.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: