Auto leasen en gevolgen voor je hypotheek
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Auto leasen: wat zijn de gevolgen voor je hypotheek?

3 min

Het lijkt heel aanlokkelijk om een auto te leasen. Lang niet iedereen weet dat dit gevolgen hebben voor je hypotheek. Ben jij van plan om binnenkort een huis te kopen? Moet je binnenkort jouw hypotheek verlengen? Dan is het verstandig om jezelf goed te informeren. 

Een auto leasen en de gevolgen voor je hypotheek; hier lees je er meer over.

Een auto leasen; het lijkt aantrekkelijk

Steeds meer mensen leasen een auto, dit wordt steeds meer aangeprezen via reclames op radio en tv. Het lijkt dan ook erg aantrekkelijk; een soort abonnement op een auto waarbij alles wordt verzorgd en je een vaste prijs per maand betaald. Het lijkt heel interessant, maar voordat je erop ingaat, kun je beter even nagaan of het in jouw situatie wel past. 

Om een auto te leasen hoef je geen groot bedrag te betalen. Daar komt bij dat de kosten voor reparaties en onderhoud gewoon bij de prijs in zitten. Hierdoor lijkt leasen voor iedereen heel aantrekkelijk. 

Als je een langdurig contract aangaat, dan is het altijd van groot belang om te bepalen of dit past in jouw toekomstplaatje. Wil je bijvoorbeeld binnenkort een woning kopen? Dan kan het leasecontract flinke gevolgen hebben.

BKR Registratie

Als je een auto gaat leasen, dan wordt het leasecontract geregistreerd bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie. Als je meer dan € 250 leent, dan wordt dit geregistreerd bij deze instelling. Het BKR houdt dit bij om financiële instellingen te beschermen tegen mensen die hun leningen niet kunnen aflossen. Hierdoor draagt de instelling bij aan het tegengaan van een maatschappelijk probleem. De BKR beschermt mensen als het ware tegen het te veel lenen van geld. 

Een auto leasen heeft daardoor gevolgen voor een nieuwe hypotheek. Ga je bijvoorbeeld een leasecontract aan ter waarde van € 20.000, dan zou het gevolg kunnen zijn dat je € 100.000 minder kunt lenen voor een hypotheek. 

Het gevolg van een auto leasen kan daardoor zijn dat je misschien helemaal geen hypotheek kunt krijgen. Het kan ook zijn dat je genoegen moeten nemen met een rijtjeshuis in plaats van een vrijstaande villa.

Auto leasen en gevolgen voor je hypotheek

Wat zijn gevolgen voor je hypotheek: hoe zit dit?

Waarom heeft een auto leasen grote gevolgen voor je hypotheek? Dit komt doordat jouw totale maandlasten niet te hoog mogen zijn. Een leasecontract zorgt voor flinke maandelijkse kosten. Een hypotheek daarbovenop zou dan voor te veel kosten zorgen. 

Dit kan er ten eerste voor zorgen dat jij in financiële problemen komt. Daarnaast is het voor de hypotheekverstrekker een te groot risico. De bescherming van het BKR is er voor de financiële instelling en voor de consument.

Goede afweging maken

Ben je van plan om een woning te kopen? Ben je in bezit van een leaseauto of wil je een auto gaan leasen? Wees je dan bewust van de gevolgen. Het is dan ook verstandig om goed te bepalen wat belangrijk is voor jou en wat jouw financiële mogelijkheden zijn. 

Heeft een nieuwe woning prioriteit? Wacht dan met het leasen van een auto. Ga in ieder geval nooit zonder na te denken een leasecontract aan. Zeker niet wanneer je in de nabije toekomst een huis wilt kopen.

Conclusie

Een auto leasen heeft gevolgen voor je hypotheek. Dit komt doordat het leasecontract een soort lening is. Alle leningen boven € 250 worden geregistreerd bij het BKR. Een leasecontract zorgt voor flinke maandelijkse kosten. Het gevolg kan daardoor zijn dat je geen of een veel lagere hypotheek kunt krijgen dan je verwacht had. Dit wordt gedaan om de consument en de financiële instellingen te beschermen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: