Wat is een rentevaste periode?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Rentevaste periode: wat is het en hoe werkt het?

3 min

Als je een hypotheek gaat afsluiten, moet je kiezen voor een rentevaste periode. Maar wat houdt een rentevaste periode precies in? Wat zijn de voordelen en nadelen van een korte of lange rentevaste periode? En wat kun je het beste kiezen in jouw situatie? In dit blog lees je er alles over.

Wat is een rentevaste periode?

Een rentevaste periode is een periode waarin de rente die je betaalt over je hypotheek vaststaat. Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan betekent dit dat je 20 jaar lang hetzelfde rentepercentage betaalt. Sluit je jouw hypotheek af op een moment dat de rente heel erg laag is, dan profiteer je dus 20 jaar lang van die lage rente. 

Wordt de rente 5 jaar na het afsluiten van jouw hypotheek nóg lager, dan kun je hier dus niet van meegenieten. Had je bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een rentevaste periode van 5 jaar, dan had je op dit moment kunnen kiezen voor een nieuwe, lagere rente.

Voor welke rentevaste periode kies je?

In de meeste gevallen geldt dat wanneer je kiest voor een korte rentevaste periode, dat je een laag rentetarief betaalt. Dit is echter niet altijd gunstig. Als de rente flink stijgt, dan voel je dit direct in je portemonnee wanneer jouw renteperiode afloopt. 

Is de verwachting dat de rente verder zal dalen in de nabije toekomst, dan is het afsluiten van een korte rentevaste periode wel voordelig. Je kunt in dat geval profiteren van die daling. Je kunt er op dat moment ook voor kiezen om de rente voor langere tijd vast te zetten. Bij het kiezen van de rentevaste periode is het naast het huidige rentepercentage ook belangrijk om naar andere factoren te kijken.

Je hypotheekbedrag

Bij het bepalen van je rentevaste periode is het belangrijk om rekening te houden met je hypotheekbedrag. Als jouw hypotheek relatief hoog is in vergelijking met je inkomen, dan is een korte rentevaste periode riskant. Als bij het aflopen van je rentevaste periode de rente een stuk hoger is, dan kun je in problemen komen met het betalen van je maandlasten.

De verwachte renteontwikkelingen

De verwachte renteontwikkelingen spelen ook een grote rol bij het afsluiten van de rentevaste periode. Gaat de rente dalen, stijgen of blijft deze gelijk de komende jaren? Als de verwachting is dat de rente daalt, dan is de keuze voor een korte rentevaste periode verstandig. Je kunt bij het aflopen van de rentevaste periode dan namelijk profiteren van een lagere rente. 

Is de verwachting dat de rente gaat stijgen? Dan is het verstandiger om te kiezen voor een langere rentevaste periode.

Hoe werkt een rentevaste periode?

Rentetarieven

Ook het belangrijk om te kijken naar het verschil tussen rentetarieven bij een lange of korte rentevaste periode. Als het verschil klein is, is een langere rentevaste periode gunstiger.

Hoe lang blijf je in je woning wonen?

Hoe lang ben je van plan om in je woning te blijven wonen? Bij een langere rentevaste periode zijn de rentepercentages vaak hoger. In veel gevallen is het niet gunstig om dat rentetarief langer te betalen dan nodig is. 

Ben je van plan om niet langer dan 5 jaar te blijven wonen in je huis? Dan is een rentevaste periode van 20 jaar niet gunstig. Je situatie is vaak totaal anders wanneer je gaat verhuizen. In dat geval is het handiger om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Rentevaste periode van 20 of 30 jaar

Als de hypotheekrente laag is, wordt er vaak voor gekozen om de rente voor een langere periode vast te zetten, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Kies je voor een rentevaste periode van 30 jaar, dan heb je volledige zekerheid tot het einde van de hypotheek. Hier staat wel tegenover dat de rente hoger is en je in veel gevallen minder kunt lenen

Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan kun je na 20 jaar boetevrij oversluiten, kun je meer lenen en betaal je minder rente. Het nadeel is dat de rente na 20 jaar hoger is en dat je daarna dus vastzit aan een hoger rentepercentage.

Wat gebeurt er na de rentevaste periode?

Na afloop van een rentevaste periode kun je altijd weer een nieuwe rentevaste periode kiezen. Loopt je rentevaste periode af, dan word je drie maanden van tevoren op de hoogte gesteld door je hypotheekverstrekker. Je kunt dan een besluit nemen en kiezen voor een nieuwe rentevaste periode. 

Na afloop van een rentevaste periode is het ook vaak mogelijk om je hypotheek over te sluiten zonder boete. Het kan zijn dat je bij een andere hypotheekaanbieder voordeliger uit bent en het oversluiten je veel kosten scheelt.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: