Het energielabel en de aankoop of verkoop van je woning
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Het energielabel en de aankoop of verkoop van je woning

4 min

Met een energielabel laat je zien hoe zuinig jouw huis is en wat je er aan kunt doen om je huis nog zuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan heb je een geldig geregistreerd energielabel nodig. Heb je dit niet, dan kun je een boete krijgen. In dit blog kun je lezen waarom je een energielabel nodig hebt en wat de regels zijn bij de aankoop en verkoop van een woning.

Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel zorgt ervoor dat kopers van een woning in één oogopslag kunnen zien of een woning zuinig is of niet. Dit is handig, omdat een zuinige woning veel voordeliger is dan een woning die niet zuinig is. Een zuinige woning levert een lagere energierekening op, is beter voor het milieu (minder CO2 uitstoot) en heeft een hoger wooncomfort.

Met klassen wordt aangegeven hoe zuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Hierbij is klasse A++++ het zuinigst en klasse G het onzuinigst. Als een huis energiezuinig is dan betekent dit dat het huis goed geïsoleerd is, voorzien is van triple of HR++ glas en een energiezuinige verwarming en zonnepanelen heeft. Het energielabel is een PDF document waarin al deze kenmerken beschreven staan.

Huis verkopen en het energielabel

Wil je je huis verkopen? Dan ben je verplicht om het energielabel aan de koper te laten zien. Dit doe je door de labelklasse (A++++ t/m G) te tonen in de advertentie, bijvoorbeeld op Funda of een andere woningsite. Op het moment van de overdracht overhandig je het label aan de koper. Als je dit niet doet, dan kun je een boete riskeren.

Als je nog geen geldig energielabel hebt als je je huis te koop wilt zetten, dan hoef je de labelklasse tot 1 juli 2021 niet te vermelden in de advertentie. Heb je wel een geldig energielabel, dan moet je deze wél in de advertentie vermelden.

Het aanvragen van een energielabel

Omdat je verplicht bent om een energielabel over te dragen bij de verkoop van je huis, zul je deze van tevoren moeten aanvragen. Jouw energieadviseur bepaalt uiteindelijk de hoogte van de prijs. De prijs van het energielabel is van een aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld om wat voor soort woning het gaat, welke gegevens al bekend zijn en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om het energielabel te bepalen.

Zie ook: hoe vraag je een energielabel aan?

Het energielabel en de aankoop of verkoop van je woning

Het energielabel registreren

Wanneer je jouw huis te koop zet, ben je verplicht om een geldig energielabel te hebben. Kopers kunnen dan van tevoren al zien wat het energielabel van de woning is. Voordat je de woning te koop zet moet je het energielabel laten registreren. Omdat er een wachttijd is voordat een energieadviseur langs kan komen, is het verstandig om dit ruim op tijd aan te vragen.

Aan de hand van het woningtype, bouwjaar, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die belangrijk zijn voor het energieverbruik, bepaalt de energieadviseur het energielabel. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:

  • Soort glas
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Soort verwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp of HR-ketel
  • Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen en zonneboiler

Het bezoek van de energieadviseur duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en hij/ zij loopt dan al deze kenmerken langs.

Huis kopen en het energielabel

Als je een huis koopt ga je niet over één nacht ijs. De ligging van de woning is belangrijk, de vraagprijs, de grootte van de woning en het aantal kamers. Wat ook steeds belangrijker wordt zijn de energiekosten van de woning. Des te energiezuiniger een woning is, des te lager zullen je energiekosten zijn.

Daarnaast zorgt een energiezuinig huis ook nog eens voor een hoger wooncomfort én is het beter voor het milieu.

Een energielabel laat je in één oogopslag zien of het huis zuinig is of onzuinig en als koper heb je recht op een energielabel. De verplichting hiervan ligt bij de verkoper. Als de verkoper nog geen energielabel heeft bij het te koop zetten van de woning, dan is deze niet verplicht om dit te vermelden in de advertentie tot 1 juli 2021.

Als er al wel een energielabel is, dan moet deze in de advertentie vermeld worden. Op het moment van de overdracht is de verkoper verplicht om het energielabel aan je te overhandigen.

Een groen of een rood label

Zoals eerder genoemd wordt de energiezuinigheid aangegeven in klassen, waarbij A++++ het zuinigst is (groen label) en G het onzuinigst (rood label). Een groen label is gunstig, omdat dit betekent dat het huis goed geïsoleerd is, goed is voor het milieu en een lagere energierekening oplevert.

Het kan maar zo zijn dat het huis van je dromen een rood label heeft. Het gaat dan vaak om een oud huis dat je gaat verbouwen. Dit is het ideale moment om de woning energiezuinig te maken en goed te isoleren.

Wil je energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je dit meefinancieren in de hypotheek. Ondanks de strenge Gedragscode is hier extra ruimte voor in je hypotheek.

Zie ook: verhoogt een energielabel de waarde van jouw woning?

Energielabel aanvragen bij Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een energielabel aanvragen voor de verkoop van je woning? Dat kan bij Esther van Dijk Makelaardij. De inspectie wordt uitgevoerd door Homekeur BV voor een tarief van €349,00. Deze prijs geldt voor woningen met een gebruiksoppervlakte tot 190m² (inhoud 513m³). Daarboven geldt een toeslag van €0,65 per 1m².

Energielabel aanvragen

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: