Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

3 min

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie en hoe werkt dit? Je zou de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen zien als een borgstelling. Met de NHG geef je jouw geldverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties.

Stel je voor dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt, waardoor je inkomen daalt en je jouw hypotheek niet meer kunt betalen? Of stel dat je partner overlijdt en je de hypotheek niet in je eentje op kunt brengen? De NHG springt in dit soort gevallen bij.

Wat zijn de voorwaarden van de NHG?

Het voornaamste doel van de NHG is dat de woning behouden kan worden, maar als dit echt niet mogelijk is, dan neemt de NHG (onder voorwaarden) de restschuld over. Je betaalt minder hypotheekrente in ruil voor deze zekerheid, maar in plaats daarvan betaal je wel eenmalig een bedrag bij het afsluiten van de hypotheek.

Als je een lening afsluit voor het aankopen van een woning kun je NHG krijgen, maar het is ook mogelijk als je al een woning hebt en deze wilt verbouwen om de kwaliteit van de woning te verbeteren.

Een hypotheek met NHG kun je via je geldverstrekker of een tussenpersoon aanvragen. Er wordt dan allereerst gekeken of je aan alle voorwaarden voldoet.

De belangrijkste voorwaarden in 2021 zijn:

  • De maximale hypotheek voor aankoop is € 325.000 (100% van de marktwaarde).
  • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 325.000, inclusief bijkomende kosten.
  • Is er sprake van energiebesparende maatregelen, dan is de maximale hypotheek € 344.500 (106% van de marktwaarde). De extra 6% moet volledig worden uitgegeven aan maatregelen die energie besparend zijn.
  • De maximale koopsom/marktwaarde bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 325.000.
  • Als de koopsom hoger is dan € 325.000, maar het bedrag in het taxatierapport is € 325.000 of lager, dan is Nationale Hypotheek Garantie mogelijk. Je moet dan wel meer eigen geld inbrengen.

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?

Wat kost de Nationale Hypotheek Garantie?

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalige kosten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van jouw maximale hypotheek en bedraagt 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Hier tegenover staat dat je minder hypotheekrente betaalt en dit kan oplopen tot een voordeel van 0,5% per jaar.

De kosten van de Nationale Hypotheek Garantie zijn fiscaal aftrekbaar. Deze kosten verdien je dus snel terug door de rentekorting en de belastingteruggave.

Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?

Wat zijn de voordelen van NHG?

Eén van de grootste voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie is dat je nooit teveel leent. Je weet zeker dat jouw lening past bij je inkomen. Naast jouw woonlasten hou je dan voldoende geld over voor andere uitgaven, zoals verzekeringen, boodschappen en sparen. Je kunt een NHG afsluiten als je een woning koopt, als je je huidige woning wilt verbouwen om de kwaliteit te verbeteren of wanneer je jouw huis energiezuinig wilt maken.

Gebeurt er iets ingrijpends in je leven en kun je daardoor je hypotheek niet meer betalen, dan biedt de NHG een vangnet.

De Nationale Hypotheek Garantie is een borgstelling

NHG is een borgstelling in de zin van artikel 7:850 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Deze borgstelling wordt door de NHG verstrekt aan de geldverstrekker. Wordt jouw woning met verlies verkocht en ontstaat er een restschuld? Als je een hypotheek hebt met NHG, dan kan jouw geldvertrekker zich tot de NHG wenden voor de betaling hiervan.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland?

Ik regel alles van A tot Z voor je bij de zoektocht en aankoop van jouw nieuwe droomhuis. Niet alleen adviseer ik je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning, ik ga ook mee naar de bezichtigingen en help je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte.

Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; enkele speerpunten die belangrijk zijn in mijn manier van werken. Een kleinschalige makelaar, waardoor je altijd verzekerd bent van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: