Een BKR registratie en de gevolgen voor je hypotheek
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Een BKR registratie en de gevolgen voor je hypotheek

3 min

Heb je schulden en staan deze schulden geregistreerd bij het BKR? Dan is de kans groot dat je maximale hypotheek lager uitvalt. Dit is niet alleen het geval als je een lening hebt afgesloten. Ook als je je telefoon afbetaalt via een abonnement of privé een leaseauto rijdt, is er sprake van een hypotheek met BKR.

In dit blog vertel ik je graag wat de gevolgen zijn voor je hypotheek met een BKR-registratie.

Wat is een BKR-registratie?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hier wordt geregistreerd wie allemaal een lening of afbetalingsregeling heeft afgesloten, maar ook wie betalingsachterstanden heeft. Als jij een schuld hebt buiten je hypotheek, dan krijg je hiervoor een BKR-registratie. Zolang je geen betalingsachterstanden oploopt is er niets aan de hand, maar zodra je achterloopt met betalingen wordt het een ander verhaal.

Er zijn twee soorten BKR-registraties:

  • De positieve BKR-registratie.
  • De negatieve BKR-registratie.

Positieve BKR-registratie

Je hebt wel schulden, maar betaalt deze netjes op tijd af. Je vertoont ‘goed financieel gedrag’.

Negatieve BKR-registratie

Je hebt schulden en je hebt een keer een betalingsachterstand opgelopen van 120 dagen of meer. Voor andere kredietverstrekkers blijft deze informatie tot 5 jaar na dato geldig. Het is logisch dat je meer mogelijkheden hebt voor een hypotheek met een positieve BKR-registratie.

Een BKR registratie en de gevolgen voor je hypotheek

Wat zijn de gevolgen voor je hypotheek als je een BKR-registratie hebt?

Heb je een positieve BKR-registratie? Dan hoef je niet bang te zijn dat je geen hypotheek krijgt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je minder aan hypotheek kunt krijgen. Dit komt doordat je elke maand kosten maakt voor de schulden die je hebt. Je hebt hierdoor minder financiële ruimte voor de maandlasten van je hypotheek.

Niet alleen bij een lening of doorlopend krediet word je geregistreerd bij het BKR. Je krijgt ook een BKR-registratie in de volgende gevallen:

  • Als je een auto via private lease hebt;
  • Als je een telefoonabonnement hebt waarmee je je telefoon afbetaalt;
  • Als je een creditcard hebt waarbij je in termijnen mag betalen;
  • Als je rood mag staan bij de bank (zelfs als je op dit moment niet rood staat);
  • Als je een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt.

Wat is je maximale hypotheek met BKR-registratie?

Hoeveel je maximaal kunt lenen aan hypotheek met een BKR-registratie is afhankelijk van de hoogte van je schulden. Over het algemeen geldt dat 2% van de totale schuld afgetrokken wordt van wat je maandelijks kunt betalen (alleen in het geval van een studieschuld geldt een andere berekening).

Als je dit bedrag vermenigvuldigt met 360 maanden, dan weet je wat jouw maximale hypotheek is. Je hoeft deze berekening uiteraard niet zelf te maken; je kunt hier verschillende online tools voor vinden en anders kun je terecht bij je hypotheekadviseur.

Een BKR registratie en de gevolgen voor je hypotheek

Wat heeft een negatieve BKR-registratie voor gevolgen voor je hypotheek?

Heb je een positieve BKR-registratie, dan hoef je je dus niet zoveel zorgen te maken. Je dient alleen rekening te houden met het feit dat je maximale hypotheek lager uitvalt. Bij een negatieve BKR-registratie is het iets moeilijker (maar niet onmogelijk) om een hypotheek af te sluiten, omdat je eerder betalingsproblemen hebt gehad. Voor de hypotheekaanbieder is het belangrijk om te weten met welke codering jouw schuld geregistreerd staat.

Als het om een kortlopende schuld ging en als de betalingsachterstand hersteld is, dan is de kans groot dat je alsnog een hypotheek af kunt sluiten. Is je BKR-codering een stuk zwaarder, bijvoorbeeld als er sprake is van een oplopende schuld, dan is de kans dat je een hypotheek krijgt zeer klein. Je kunt dan pas weer een hypotheek afsluiten als je volledige schuld is afgelost en je negatieve BKR-registratie na vijf jaar uit het BKR-register is verdwenen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: