Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Wat doet een hypotheekadviseur?

3 min

Je wilt een huis kopen; heb je dan echt een hypotheekadviseur nodig? Of kun je ook best zonder een adviseur? Misschien is de laatste optie wel veel slimmer en voordeliger? En waarom zou je kiezen voor een onafhankelijk hypotheekadviseur, als je een hypotheek ook gewoon bij de bank af kunt sluiten?

In dit blog vertel ik je alles over de hypotheekadviseur en wat hij/zij allemaal voor je kan betekenen.

Wat doet de hypotheekadviseur voor je?

Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze voor een hypotheek. Hierbij heeft de adviseur de keuze uit verschillende banken en verschillende hypotheken, waardoor hij/zij in staat is om jou verschillende voorstellen te doen en deze met elkaar te vergelijken. Voor jou scheelt dit een hoop tijd; je hoeft namelijk niet zelf alle banken te bezoeken.

De hypotheekadviseur kijkt bij deze verschillende aanbiedingen naar de hoogte van de rente, maar let ook op de kleine lettertjes. Het is namelijk niet altijd zo dat de goedkoopste aanbieder voor jou de beste keuze is. Daarnaast inventariseert de adviseur jouw financiële situatie en stelt een adviesrapport op. Tot slot regelt de adviseur al het papierwerk die bij een hypotheek komt kijken. De kosten voor hypotheekadvies bij een onafhankelijk adviseur liggen gemiddeld tussen € 2000 en € 3.000.

Het takenpakket van een hypotheekadviseur

Mensen komen bij een hypotheekadviseur als ze op hun huis een hypotheek willen aanvragen. In dat geval bekijkt en onderzoekt de adviseur de financiële situatie, zoals de maandlasten. Op basis van deze gegevens wordt de kredietwaardigheid van de cliënt bepaald en stelt de adviseur een passend financieringsplan op. Een hypotheekadviseur dient over veel kennis te beschikken.

De hypotheekmarkt verandert constant door de veranderingen op de financiële markt. Dit is ook van invloed op de financiële situatie van cliënten. Een hypotheekadviseur moet altijd actuele kennis hebben van de ontwikkelingen in zijn vakgebied, zodat hij/zij tijdig op de hoogte is van nieuwe financieringsconcepten en veranderingen in de regelgevingen op het gebied van hypotheken.

Wat doet een hypotheekadviseur en wat is het verschil met een bank?

Wat is het verschil met een bank?

Een adviseur bij een bank doet eigenlijk hetzelfde als een onafhankelijk hypotheekadviseur. Het grote verschil is alleen dat een adviseur van een bank veel minder keuze heeft, aangezien zij alleen de hypotheken van hun eigen bank aanbieden en promoten. Dit betekent dat de keuze een stuk beperkter is. Dit betekent overigens niet dat advies slecht is.

De vraag is alleen of je zeker weet dat je de beste en de juiste hypotheek afsluit. De kosten voor hypotheekadvies bij een bank liggen gemiddeld tussen € 1.500 en € 2.500.

Kun je ook een hypotheek afsluiten zonder advies?

Je kunt er bij sommige banken ook voor kiezen om je hypotheek helemaal zelf af te sluiten. Dit wordt een ‘execution only’ genoemd. De bank geeft dan alleen advies en voert verder jouw wensen uit. Je moet wel voldoende financiële kennis hebben om dit te kunnen doen. De bank zal je dan ook vragen om een kleine test af te leggen.

Het voordeel van een ‘execution only’ zijn uiteraard de kosten. Deze vorm is goedkoper dan de bank en veel goedkoper dan de onafhankelijke adviseur. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek bij execution only liggen gemiddeld rond € 1.000.

Waar kun je het beste voor kiezen?

Als je niet goed thuis bent in de materie, is een foutje snel gemaakt en dit kan grote financiële gevolgen hebben. Het geven van een goed hypotheekadvies is niet eenvoudig. Daarom is de verstandigste keuze het inschakelen van een onafhankelijk hypotheekadviseur. Kiezen voor ‘execution only’ is misschien de goedkoopste keuze, maar is eigenlijk alleen voor mensen die voldoende verstand hebben van hypotheken.

Heb je weinig of geen kennis van hypotheken? Schakel dan een adviseur in of ga naar de bank. Zelf werk ik samen met onafhankelijk hypotheekadviseur Spot Hypotheken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: