Wat is het verschil tussen een waarborgsom en een bankgarantie?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Wat is het verschil tussen een waarborgsom en een bankgarantie?

4 min

Heb je een bod gedaan op een woning en is deze geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je bent nu bijna de trotse eigenaar van jouw nieuwe droomhuis. In het koopcontract zal een datum staan waarop je een bankgarantie moet stellen of een waarborgsom moet storten.

Maar wat is een waarborgsom precies? En wat is een bankgarantie? In dit blog leg ik je het verschil uit tussen een waarborgsom en een bankgarantie.

Waarom moet je een waarborgsom betalen?

De waarborgsom kun je zien als een garantie voor de verkoper. Het is een aanbetaling van 10% van de koopsom, die je terugkrijgt als de koop rond is. Bij het tekenen van het koopcontract ben je nog niet direct eigenaar van de woning. Totdat alles rond is wil de verkoper graag zekerheid en om deze reden wordt een waarborgsom gevraagd. Er zijn twee opties om de waarborgsom te betalen:

De waarborgsom betalen met eigen geld

Je kunt ervoor kiezen om de waarborgsom uit eigen middelen te betalen. Je stort het geld dan voor de afgesproken datum bij de notaris.

Heb je voldoende geld en kun je wel wat missen? Of wilde je toch al veel eigen geld inbrengen in de woning? Dan is de waarborgsom met eigen geld betalen een handige optie. Niet iedereen heeft echter zo’n groot bedrag op zijn bankrekening staan. In dat geval kun je ook kiezen voor een bankgarantie.

Een bankgarantie stellen

Bij een bankgarantie staat een derde partij garant voor de waarborgsom, mocht de koop niet doorgaan. Via jouw hypotheekadviseur kun je een bankgarantie regelen. Je tekent hiervoor een aparte overeenkomst. Als de koop doorgaat eindigt deze overeenkomst automatisch. In de meeste gevallen zijn de kosten van de bankgarantie 1% van de waarborgsom.

Hoe werkt een waarborgsom?

Als koper betaal je dus 10% van de koopsom als aanbetaling. Dit wordt de waarborgsom genoemd. Koop je een huis van € 500.000, dan is de waarborgsom dus € 50.000. Dit bedrag dient voor de afgesproken datum (wat vermeld wordt in het koopcontract) gestort te worden bij de notaris. Het komt soms voor dat je dit geld voor langere tijd moet missen.

De waarborgsom die je gestort hebt wordt door de negatieve rente elke dag minder waard. Als woningkoper zul je daar niet direct over nadenken, maar je ziet het wel terug op de factuur van de notaris. Als de koop rond is, dan krijg je de waarborgsom na de sleuteloverdracht terug van de notaris. Als je een bankgarantie hebt, dan wordt door de verstrekker van de garantie een bericht gestuurd naar de notaris.

Hoe werkt een waarborgsom?

Wat gebeurt er als de koop niet doorgaat?

Het kan voorkomen dat de verkoop van de woning niet doorgaat en je kunt geen beroep doen op een geldige reden. De waarborgsom wordt dan via de notaris uitbetaald aan de verkoper. Is er sprake van een bankgarantie? Dan zal de geldverstrekker dit bedrag voorschieten. De bankgarantie wordt vervolgens omgezet in een lening, die je moet terugbetalen aan de geldverstrekker.

Hoe voorkom je dat de koop niet doorgaat?

Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks én geen woning hebt én dat er een flinke hap uit je spaarrekening is (of nog erger, dat je met een schuld achterblijft). Om te voorkomen dat de koop niet doorgaat is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Bespreek vooraf met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn om je hypotheekaanvraag met succes te doorlopen;
  • Bij de koop van een woning heb je drie dagen bedenktijd, dit staat vermeld in het koopcontract. Zie je binnen deze drie dagen af van de koop, dan hoef je geen waarborgsom te betalen;
  • Neem ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ‘onder voorbehoud van financiering’. Mocht je de financiering om wat voor reden dan ook niet rond kunnen krijgen, dan hoef je geen waarborgsom te betalen. Normaal gesproken moet je de waarborgsom een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden storten.

Kortom

In dit blog heb je kunnen lezen wat het verschil is tussen een bankgarantie en een waarborgsom. Een waarborgsom is een garantie voor de verkoper. Tussen een bod doen en de overdracht van een huis kan enige tijd zitten. In deze periode wil de verkoper wel zekerheid. De waarborgsom is een garantie voor de verkoper. Als koper betaal je 10% van de koopsom aan de verkoper, de waarborgsom. Je kunt ervoor kiezen om deze waarborgsom te betalen met je eigen geld, maar je kunt ook kiezen voor een bankgarantie.

Bij een bankgarantie staat een derde partij garant voor de waarborgsom, mocht de koop niet doorgaan. Heeft de sleuteloverdracht plaatsgevonden? Dan krijg je de waarborgsom terug van de notaris. Gaat de koop toch niet door en heb je geen geldige reden? Dan wordt de waarborgsom via de notaris uitbetaald aan de verkoper.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: