wat-is-een-waarborgsom

Wat is een waarborgsom?

Heb jij het koopcontract voor je nieuwe huis getekend? Gefeliciteerd! De woning is bijna van jou. Bijna, want tussen het tekenen van het koopcontract en de woningoverdracht zit vaak nog wat tijd. In deze tijd wil de verkoper vaak een waarborgsom ontvangen. Dit is een bedrag dat de verkoper ontvangt als zekerheid dat je het huis ook écht gaat kopen.

Hoe hoog is de waarborgsom?

De waarborgsom is meestal tien procent van de koopprijs van de woning. Deze waarborgsom maak je over aan de notaris. Stel, je koopt een huis van €250.000. In dat geval dien je een bankgarantie van €25.000 over te maken.

Financieren van de waarborgsom

De waarborgsom gaat dus om een relatief hoog bedrag. Niet iedereen kan dit direct financieren. Hiervoor is er een bankgarantie. In dit geval staat de bank garant voor de betaling van de waarborgsom, in het geval dat de koper de afspraken niet nakomt. Banken rekenen hiervoor wel servicekosten; meestal 1% van de waarborgsom. Dit betekent dat, in bovenstaand voorbeeld, de bankgarantie €250 euro zou kosten. Ga je het huis toch niet kopen? Dan heb je een schuld bij de bank van €25.000.

De koop gaat door

Gaat de koop gewoon door? Dan krijg je de waarborgsom op het moment van passeren van akte terug van de notaris. Als je bankgarantie had aangevraagd, vervalt dan ook de lening. Je bent wel de servicekosten kwijt.

De koop gaat niet door

Mocht de koop helaas niet doorgaan, dan mag de verkoper de waarborgsom opeisen onder bepaalde voorwaarden. Wordt de koop ontbonden vanwege ontbindende voorwaarden, dan krijgt de verkoper de waarborgsom niet uitgekeerd.

Bij een bankgarantie betaalt de bank de waarborgsom uit aan de verkoper als de koop niet doorgaat. De koper heeft vervolgens een schuld bij de bank voor het bedrag van de waarborgsom. In bovenstaand voorbeeld zou dat een schuld van €25.000 zijn.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen