Bod op huis is geaccepteerd: wat nu?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Bod op huis is geaccepteerd: wat nu?

4 min

Je koopt niet zomaar een huis, een woning is namelijk een aankoop waar flinke consequenties aan zitten. Het uitbrengen van een bod is daarom iets waar je goed over na moet denken. Heb je een woning gevonden die geheel aan je wensen voldoet? Dan zul je in de huidige markt snel een bod moeten uitbrengen. Je laat de verkoper daarmee weten voor welk bedrag je de woning wilt kopen en welke ontbindende voorwaarden je hebt.

De verkoper heeft jouw bod op het huis geaccepteerd. Wat gebeurt er nu? Is het accepteren van een bod bindend en welke stappen worden er vervolgens gezet? In dit blog lees je er alles over!

Is bod accepteren bindend?

Als een verkoper je bod geaccepteerd heeft, dan is dit nog niet bindend. De koop van een woning is pas geldig wanneer het voorlopige koopcontract door beide partijen ondertekend is. Dit staat vastgelegd in de wet Koop onroerende zaken die sinds 2003 bestaat. Een mondelinge afspraak of handdruk met de verkoper is niet meer voldoende. Beide partijen kunnen voordat het voorlopige koopcontract ondertekend is nog terugkomen op de afspraak.

Heb je een bod uitgebracht? Dan kun je deze nog intrekken. Was je bod mondeling geaccepteerd? Dan kan de verkoper hier ook nog op terugkomen.

Welke stappen zijn te zetten nu het bod is geaccepteerd?

Heb je een mondelinge afspraak over de aankoop van een woning omdat de verkoper jouw bod heeft geaccepteerd? Dan zijn er een aantal stappen te zetten.

Voorlopig koopcontract tekenen

De eerste stap is het tekenen van het voorlopige koopcontract. Een voorlopig koopcontract is een bindende overeenkomst tussen de verkoper en een koper van een woning. Hierin worden afspraken vastgelegd en ontbindende voorwaarden. Meestal wordt het contract opgesteld door de makelaar van de verkoper.

Het contract moet door beide partijen worden ondertekend. Als koper heb je na ondertekening drie dagen bedenktijd, daarna zit je vast aan de koop. De verkoper zit direct na het tekenen aan de afspraak vast.

Start hypotheekaanvraag

De meeste mensen hebben voor de koop van een woning een hypotheek nodig. Hiervoor ga je naar een bank of andere hypotheekverstrekker. Tegenwoordig kun je niet meer dan 100% van de aankoopprijs van de woning lenen. Dat betekent dat je eigen geld moet inbrengen om de woning te kopen. Er zitten namelijk nog extra kosten vast aan de aankoop van een woning.

De juiste documenten regelen

De juiste documenten regelen

Om een woning te kopen moet je de volgende documenten kunnen overleggen:

  • Koopcontract: De overeenkomst tussen jou en de verkoper waarin de onderlinge voorwaarden staan opgesteld;
  • Hypotheekofferte: Het aanbod van de hypotheekverstrekker;
  • Taxatierapport: In dit rapport wordt de waarde van de woning vermeld. Dit rapport heb je ook nodig om een hypotheek aan te vragen;
  • Bouwkundige keuring: Een rapport dat vermeld hoe de bouwkundige staat van de woning is;
  • Energielabel: Hoe energiezuinig de woning is wordt aangegeven met een label;
  • Bodemrapport: Informatie over de bodemgesteldheid van de grond waar de woning op staat;
  • Gegevens uit het kadaster: Hierin staat vermeld wie de eigenaar van de woning is.

Dit zijn de belangrijkste documenten. Afhankelijk van de situatie zou je nog andere documenten nodig kunnen hebben. Het is daarom verstandig om hulp te vragen van een deskundige.

Taxatie van de woning

De woning moet getaxeerd worden om je hypotheek rond te krijgen. De waarde van de woning wordt bepaald door een taxateur. Deze geeft een taxatierapport door aan jouw hypotheekverstrekker.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar als koper is het vaak wel verstandig om te laten uitvoeren. De koper moet de bouwkundige keuring regelen als het voorlopige koopcontract getekend is. De bouwkundige keuring is iets anders dan het taxatierapport. De staat van de woning wordt nauwkeurig gekeurd en in een rapport beschreven.

Naar de notaris

De overdracht van een woning kan alleen bij een notaris worden gedaan. De notaris zorgt ervoor dat alle benodigde documenten correct zijn opgesteld en dat de overdracht goed verloopt. Ook controleert de notaris of koper en verkoper bevoegd zijn om te tekenen. Als koper mag jij de notaris uitzoeken, jij bent namelijk ook degene die de kosten voor de notaris op je neemt. Na het tekenen van alle documenten vindt de sleuteloverdracht plaats en ben je de bezitter van een woning.

Conclusie

Heb je een bod uitgebracht op een woning? Als het bod op het huis geaccepteerd is, dan is dit nog niet bindend. De aankoop is pas bindend als beide partijen het voorlopige koopcontract hebben getekend. De koper heeft hierna nog drie dagen bedenktijd. Na het tekenen van het voorlopige koopcontract is er het één en ander te doen voordat je echt eigenaar bent van de woning, zoals het vinden van een notaris, een hypotheek afsluiten en een taxatierapport regelen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: