Bouwkundige keuring: wanneer laat ik deze uitvoeren?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

3 min

Als je een huis koopt, ben je niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar het is wel verstandig om dit te laten doen. Zo kom je als koper niet voor onaangename verrassingen te staan, maar wanneer kun je een bouwkundige keuring het beste laten uitvoeren, voor of nadat je een bod hebt uitgebracht?

In dit blog vertel ik je er meer over.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Je hebt als koper meer zekerheid over de staat van het huis als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Je bent dan voorbereid op eventuele kosten voor achterstallig onderhoud. 

Bij oudere woningen is het zeker aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen, maar ook nieuwere woningen kunnen verborgen gebreken hebben. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je als koper beter beschermd bent als er bouwtechnisch iets niet in orde is.

Mededelingsplicht verkoper

Als je een huis verkoopt, ben je verplicht om de koper op de hoogte te brengen van alle bekende gebreken van het huis. Dit heet de mededelingsplicht. Doet je dit niet als verkoper, en de gebreken waren tijdens de bezichtiging niet zichtbaar, dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor de gebreken, afhankelijk van wat er vastgelegd is in de koopovereenkomst.

In de meeste gevallen tekent de koper voor het aanvaarden van zichtbare en onzichtbare gebreken. In het geval van onzichtbare gebreken moet het wel zo zijn dat de woning nog normaal gebruikt kan worden. Is dit niet het geval? Dan is de verkoper alsnog aansprakelijk.

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring komt een bouwkundig ingenieur langs om je woning te checken. De staat van diverse bouwkundige elementen wordt beoordeeld, zoals de vloeren, de kozijnen, ramen, het dak en voegwerk. Daarnaast wordt er gecontroleerd op de aanwezigheid van koolmonoxide of asbest en wordt de elektra nagelopen.

De uitslag van het onderzoek komt in een bouwkundig rapport te staan. Hierin wordt ook vermeld wat het gaat kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Je kunt een bouwkundige keuring op verschillende momenten laten uitvoeren.

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Bouwkundige keuring voor en tijdens de onderhandelingen

Je kunt de woning al bouwtechnisch laten keuren voordat je een bod uitbrengt. Het voordeel hiervan is dat het rapport je een inzicht geeft in de waarde van de woning. Dit zorgt voor een betere onderhandelingspositie. Deze strategie is wel lastig als de woningmarkt krap is en woningen snel verkocht worden. Er is dan niet altijd tijd voor een bouwkundige keuring.

Je kunt er ook voor kiezen om een bouwkundige keuring te laten doen als je een bod hebt gedaan wat direct geaccepteerd is. Doe dit dan voordat je het koopcontract ondertekent. Laat je een bouwkundige keuring in een vroeg stadium uitvoeren? Hou dan wel rekening met de kosten. een bouwkundige keuring kost tussen de € 300 en € 500 euro.

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Heb je een bod gedaan en is dit bod direct geaccepteerd? Dan wil je de afspraken uiteraard snel vastleggen in de koopovereenkomst. Wil je alsnog een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Je kunt dit als ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract. Je geeft hierin aan wat de maximale kosten mogen zijn voor direct noodzakelijk herstel van gebreken en achterstallig onderhoud. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat dit bedrag hoger is, dan kun je de koop kosteloos ontbinden.

Bouwkundige keuring tijdens bedenktijd

Is er veel concurrentie en wil je om die reden liever geen bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde laten opnemen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de keuring uit te laten voeren in de bedenktijd. Na het tekenen van het koopcontract gaat de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in.

Je kunt dan als koper nog zonder reden afzien van de koop, zonder een vergoeding te betalen. In dit geval hoef je geen maximaal bedrag te bepalen voor noodzakelijk herstel, maar heb je wel zekerheid over de staat van het huis.

Conclusie

Wil je als koper niet voor onaangename verrassingen komen te staan bij het kopen van een huis, dan doe je er verstandig aan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wanneer je dit precies doet kun je zelf bepalen. Als je niet te maken hebt met een krappe woningmarkt zou je de bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat je een bod doet.

In alle andere gevallen is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren nadat je een bod hebt gedaan. Je kunt er dan voor kiezen om de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in het koopcontract of je laat de keuring doen tijdens de bedenktijd.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: