Wat-is-een-hypotheekofferte

Wat is een hypotheekofferte?

Ben je aan het oriënteren voor een hypotheek die goed bij jou past? Dan heb je waarschijnlijk al een hypotheekofferte voorbij zien komen. Een hypotheekofferte is een bindend aanbod van een hypotheekverstrekker. In de offerte neemt de geldverstrekker, vaak de bank, persoonlijke informatie mee. In de hypotheekofferte lees je dan ook het financieringsbedrag, de looptijd, rente en vorm van aflossing.

Hypotheekofferte aanvragen

Voordat je een hypotheekofferte aanvraagt denk je na over het soort hypotheek dat je wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een lineaire hypotheek? Of een annuïteitenhypotheek?

Vervolgens vraag je een offerte aan bij de hypotheekverstrekker. Meestal ontvang je eerst een nominaal- en effectief renteaanbod. Onderteken je een verklaring? Dan kun je deze rente vastzetten.

Hierna vraagt de geldverstrekker om verschillende documenten die hij nodig heeft voor de hypotheekofferte. Zorg dat je van tevoren al salarisstroken, werkgeversverklaringen, taxatierapport en koopovereenkomst bij elkaar hebt. Na acceptatie van deze stukken ontvang je de bindende hypotheekofferte.

Deze offerte mag de eerste 14 dagen na het uitbrengen, niet door de geldverstrekker ingetrokken of gewijzigd worden. De offerte is bindend.

Ben je akkoord met de voorwaarden? Dan kun je ondertekenen. Je hypotheek wordt geregeld.

Data

Je vindt twee data op de hypotheekofferte. De offertedatum en de uiterste passeerdatum. De eerste van deze twee geeft aan tot welke datum de offerte geldig is. Als je akkoord bent met de voorwaarden, moet je zorgen dat je de offerte voor deze datum hebt getekend.

De passeerdatum ligt verder in de toekomst. Afhankelijk van de geldverstrekker is de offerte nog twee tot zeven maanden na het uitbrengen ervan geldig. Ga je voor deze datum akkoord met de voorwaarden? Dan kun je bij de notaris de hypotheekakte tekenen. Deze passeerdatum kun je vaak nog verlengen met enkele maanden. Soms brengen geldverstrekkers hiervoor bereidstellingsprovisie in rekening – ook wel verlengingskosten.

Is de hypotheekofferte getekend, maar wil je er toch uit stappen? De geldverstrekker kan hiervoor kosten in rekening brengen. Annuleringskosten liggen tussen de 0,5% en 1% van de hypotheeksom. Soms is het ook een vast bedrag, zoals 500,-. In sommige gevallen kun je zelfs gratis annuleren.

Advies

Een hypotheekofferte is een lastig leesbaar document. Het staat vol lastige begrippen. Het is verstandig om iemand mee te laten lezen, zoals een hypotheekadviseur, notaris of aankoopmakelaar.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen