Wat is het verschil tussen taxatie en een bouwkundige keuring?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Wat is het verschil tussen taxatie en een bouwkundige keuring?

3 min

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken, zoals bijvoorbeeld een taxatie of bouwkundige keuring. Dit zijn inmiddels bekende termen geworden, maar is er eigenlijk verschil tussen een taxatie en bouwkundige keuring? De taxatie en de bouwkundige keuring zijn niet hetzelfde.

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur. Deze heeft technische kennis over de staat van een woning en over eventuele verbouwingskosten. Hij of zij weet echter niets over de waarde van een woning. Dat is het werk van een taxateur.

Wat is een taxatie?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, dan moet je een gevalideerd taxatierapport laten maken. De taxatie van een woning wordt opgesteld door een taxateur. Hij of zij bepaalt de waarde van een pand volgens vastgestelde punten. Een onderdeel van de waardebepaling is de bouwkundige staat van de woning.

Het taxatierapport is echter verschillend van een bouwkundig rapport. Als koper van een woning heb je een onderzoek plicht, met alleen een taxatierapport voldoe je hier niet aan. Je hebt een taxatie en een bouwkundige keuring nodig om aan de onderzoeksplicht te voldoen.

Wat is een bouwkundige keuring?

De bouwkundige staat van een woning kun je bepalen door een bouwkundige keuring te laten doen. Tijdens deze keuring wordt de bouwkundige staat van de woning nauwkeurig bekeken. Hierdoor kunnen eventuele gebreken aan het licht komen. Als je een woning koopt wil je niet dat je na enige tijd tegen negatieve verrassingen aanloopt. Dit kun je voorkomen door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Je hoeft deze keuring niet tegelijk te doen met de taxatie.

Een taxatie moet altijd gedaan worden voor het tekenen van het koopcontract. De bouwkundige keuring kan ook daarna gedaan worden. Je moet deze keuring echter wel binnen de wettelijke bedenktijd laten uitvoeren. Dan kun je namelijk zonder gevolgen afzien van de aankoop van de woning.

Wat is het verschil tussen taxatie en een bouwkundige keuring?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Een taxateur zal tijdens de taxatie van een woning naar heel veel aspecten kijken. Alle aspecten samen zorgen voor de waarde van een woning. Je kunt daarbij denken aan onderdelen als omgeving en ligging, grootte van de woning, maar ook de staat van de woning. De bouwkundige staat is daardoor een klein onderdeel van de taxatie.

De taxateur zal tijdens de taxatie naar de staat van de woning kijken. Hij of zij heeft echter minder bouwtechnische kennis dan een bouwkundige inspecteur. Een bouwkundig inspecteur zal een woning alleen beoordelen op eventuele bouwkundige gebreken. Hij of zij is ook goed op de hoogte van de kosten van het herstel van deze gebreken.

De taxateur is degene die de waarde bepaalt, hij of zij kan een advies uitbrengen om een bouwkundige keuring uit te voeren als er tijdens de taxatie bepaalde zaken naar boven komen.

Verschil tussen taxatie en bouwkundige keuring: de conclusie

Een taxatierapport moet opgemaakt worden bij de verkoop van een woning. Dit wordt gedaan door een taxateur. De bouwkundige staat is een onderdeel van het taxatierapport, de taxateur is verplicht om dit in het rapport te vermelden. Dit wordt vermeld onder de noemer bouwkundige opnamestaat. Dit is echter iets anders dan een bouwkundige keuring.

Als een bouwkundige keuring wordt aangevraagd dan wordt dit meestal gedaan door de koper van een woning. In een bod kan dit worden aangegeven door de koper als deze een bouwkundige keuring wenst uit te laten voeren. Er is dus een duidelijk verschil tussen de bouwkundige opnamestaat van het taxatierapport en een bouwkundige keuring.

De bouwkundige opnamestaat is een klein onderdeel van het taxatierapport opgemaakt door een taxateur met als doel een waardebepaling. Een bouwkundige keuring is een grondige keuring van een woning, uitgevoerd door een bouwkundige inspecteur, met als doel het bepalen van de bouwkundige staat.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning.

Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: