Kopersmarkt: wat is het?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Kopersmarkt: wat is het?

3 min

Ben je op zoek naar een woning of wil jij juist jouw woning verkopen? Dan krijg je te maken met veel onbekende termen, zoals bijvoorbeeld kopersmarkt. Niet iedere term is even belangrijk, maar voor een verkoper of koper van een woning kan het erg nuttig zijn om te weten of er op dat moment een kopersmarkt of verkopersmarkt heerst. Wat is een kopersmarkt en heeft het voor- en nadelen voor jou? Je leest er meer over in dit artikel!

Wat is een kopersmarkt?

Als het aanbod van te koop staande huizen groter is dan de vraag, dan wordt dit een kopersmarkt genoemd. Een koper van een nieuwe woning heeft dan veel keus, terwijl verkopers concurreren met elkaar om een koper te kunnen vinden. In een kopersmarkt is de huizenprijs vaak laag door het grote aanbod. Je kunt je vast voorstellen dat een kopersmarkt erg voordelig is als jij op dat moment op zoek bent naar een woning.

Wat zijn de kenmerken van een kopersmarkt?

Een kopersmarkt heeft bepaalde kenmerken. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Meer aanbod van woningen dan vraag;
  • Relatief lage woningprijzen;
  • Als koper heb je meer macht waardoor je gunstige transactievoorwaarden kunt afdwingen;
  • Veel keus voor de koper van een woning;
  • De prijs van de woning wordt uiteindelijk bepaald door de koper.

Oorzaken kopersmarkt

Er zijn verschillende oorzaken van de kopersmarkt. De belangrijkste factor is echter de relatieve lage prijs van koopwoningen. Door economische onzekerheid en een stijgende rente kan het lastiger worden voor consumenten om een woning te kunnen bekostigen. Hierdoor worden verhuisplannen vaak uitgesteld, dit doet de vraag naar woningen dalen. Potentiële kopers stellen hun plannen uit tot de situatie verbetert. Hierdoor kan er meer aanbod van woningen ontstaan dan vraag. Een kopersmarkt is het gevolg waardoor de kopers meer onderhandelingsmacht hebben en de prijs van de woning vaak daalt.

Kopersmarkt: wat is het?

Voordelen kopersmarkt voor kopers + tips

Een kopersmarkt heeft voor kopers van een woning veel voordelen. Enkele van deze voordelen zijn:

Een grote keus woningen

Het grootste voordeel van een kopersmarkt is dat het aanbod voor de koper van een woning groot is. Je hebt dus meer huizen om uit te kiezen. Hierdoor is de kans groter dat je een woning vindt die geheel aan jouw wensen voldoet. Profiteer van dit voordeel, ga op zoek naar die woning van jouw dromen!

Meer tijd en minder druk om te kiezen

Door het ruime aanbod aan woningen kun je langer de tijd nemen om een keus te maken. Je hoeft niet snel te handelen, zoals in een krappe woningmarkt. Je hebt tijd om keuzes af te wegen en goed na te denken over een bepaald bod. Maak gebruik van de tijd en maak geen overhaaste keuzes!

De koper heeft ruimte om te onderhandelen

Een ander aantrekkelijk voordeel van de kopersmarkt is dat de koper meer ruimte heeft om te onderhandelen. Er is minder vraag naar huizen, dus verkopers zijn blij als er interesse is. Hierdoor heb je als koper meer macht om over de prijs te onderhandelen. In een kopersmarkt is het daardoor vaak mogelijk om een woning voor een lagere prijs te kopen. Ga in gesprek met jouw makelaar over deze mogelijkheid en bepaal samen een scherp aanbod.

Uitdagingen kopersmarkt voor verkopers + tips

Een kopersmarkt zorgt voor veel uitdagingen voor verkopers van een woning. Hoe maak je jouw woning aanlokkelijk voor kopers in het ruime aanbod? Hoe kom je tot een koopprijs die voor jou ook aantrekkelijk is? Maak jouw woning aantrekkelijk voor kopers. Zorg dat er veel licht en rust in de woning aanwezig is.

Veel meubels en opvallende kleuren maken het onrustig en minder aantrekkelijk voor potentiële kopers. Zijn de huizenprijzen dusdanig laag dat verkoop niet meer rendabel voor je is? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om te wachten tot de markt verandert. Jouw makelaar helpt jou graag om tot weloverwogen keuzes te komen.

Verschil met verkopersmarkt

Het verschil tussen een kopersmarkt en een verkopersmarkt is het aanbod van woningen. In een verkopersmarkt is het aanbod van woningen laag. Dit schept aanlokkelijke voorwaarden voor de verkoper: Veel mensen die hun woning willen verkopen en er kan vaak een hogere prijs afgedwongen worden. Potentiële kopers bieden zelfs vaak meer dan de vraagprijs om tot een woningkoop te komen.

Conclusie

Een kopersmarkt is een huizenmarkt waarin meer huizen te koop staan dan dat er vraag naar is. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke markt voor kopers, vandaar de naam kopersmarkt. Voordelen voor de koper zijn: Het ruime aanbod van woningen, meer onderhandelingsmogelijkheden en meer tijd om een goede keus te maken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: