Scheuren als verborgen gebrek
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Scheuren als verborgen gebrek: wat moet je doen?

4 min

Stel je voor, je hebt net een nieuw huis gekocht en ineens blijken er scheuren te zitten in de gevel. Dit is je niet opgevallen tijdens de bezichtigingen en de verkoper heeft je hier ook niet van op de hoogte gesteld. Dit zou zomaar eens een verborgen gebrek kunnen zijn.

Wat is een verborgen gebrek? En wanneer worden scheuren als verborgen gebreken gezien? In dit blog vertel ik je er meer over.

Scheuren als verborgen gebrek

Wanneer is een scheur een verborgen gebrek? In de meeste gevallen zijn scheuren esthetisch, zoals krimpscheuren. Maar als er een scheur in je gevel zit, dan zou dit kunnen betekenen dat je te maken hebt met verzakkingen of funderingsproblemen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten als je net een nieuw huis hebt gekocht. Scheuren die zichtbaar zijn, zijn altijd voor de rekening van de koper.

Als koper is het belangrijk om bewust te zijn van verborgen gebreken bij een woning. Een scheur in de gevel kan bijvoorbeeld een verborgen gebrek zijn als het niet direct zichtbaar is. Als je als koper deze scheur opmerkt, maar geen verder onderzoek laat doen, kun je de verkopers niet aansprakelijk stellen wanneer de scheur later voor grote problemen zorgt.

Om aanspraak te kunnen maken op herstel, moet je als koper kunnen bewijzen dat het gebrek bekend was bij de verkoper of makelaar. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je sporen ontdekt van weggewerkte lekkage, zoals recent overschilderde plekken. Het is dus van groot belang om als koper zorgvuldig onderzoek te doen en eventuele zorgen of vermoedens van verborgen gebreken aan te kaarten bij de verkoper of makelaar.

Wat zijn verborgen gebreken?

In de meeste gevallen zijn gebreken in een huis duidelijk zichtbaar. Je kunt bij een bezichtiging al snel zien of er sprake is van scheuren in muren, van rotte kozijnen of lekkages. Over deze gebreken valt zelfs te onderhandelen. Het wordt een ander verhaal als de gebreken pas aan het licht komen nadat je het huis gekocht hebt. Dit worden verborgen gebreken genoemd.

De mededelingsplicht van de verkoper

De verkoper van het huis heeft een meldingsplicht. Dit betekent dat de verkoper verplicht is om de makelaar en de koper te vertellen over de gebreken aan het huis die op het eerste oog niet zichtbaar zijn. Verkopers doen dit door het invullen van een standaard vragenlijst.

Heeft de verkoper jou als koper niet op de hoogte gesteld over een gebrek aan het huis, dan kun je de koper in de meeste gevallen aansprakelijk stellen. Bedenk je wel dat dit soms lange en dure procedures zijn en dat je niet altijd krijgt wat je eist.

De onderzoeksplicht van de koper

Als koper heb je ook plichten. Zo is het jouw plicht om uit te zoeken hoe het gesteld is met de bouwkundige toestand van het huis. Als je dit niet hebt gedaan voor de koop van het huis, dan is het mogelijk dat je de verkoper niet meer aansprakelijk kunt stellen mocht je later gebreken vinden aan het huis.

Vertelt de verkoper je wel over de gebreken, dan is het aan jou om uit te zoeken hoe erg die gebreken zijn. Als het om een oud huis gaat, dan is het helemaal verstandig om extra onderzoek te laten doen.

Wat zijn verborgen gebreken?

Ouderdomsclausule

Als je een oude woning wilt verkopen, dan is het verstandig om een ouderdomsclausule toe te voegen aan het koopcontract. Hierin staat beschreven dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen van de verborgen gebreken voor het risico van de koper kunnen komen.

Een ouderdomsclausule legt de verantwoordelijkheid voor de toestand van het huis, als gevolg van ouderdom, dus neer bij de koper. De ouderdomsclausule is geen standaard bepaling in de koopakte en wordt daarom handmatig toegevoegd. Een ouderdomsclausule komt er in het kort op neer dat het huis dat je koopt gebreken kan hebben, omdat het nu eenmaal oud is.

Heb je het huis gekocht en kom je er na een tijdje achter dat er gebreken zijn als gevolg van de ouderdom van het huis? Dan ben jij hier verantwoordelijk voor en kun je de kosten niet verhalen op de verkoper. Bij een oud huis is het dus extra belangrijk dat je onderzoek laat doen, zoals een bouwkundige keuring.

Niet-zelfbewoningsclausule

Het kan ook voorkomen dat je een huis niet van de bewoner koopt, maar bijvoorbeeld van de erfgenamen van een overleden bewoner of van de bank. In dat geval kan er een ‘niet-zelfbewoningsclausule’ in je koopovereenkomst staan.

Dit houdt in dat de verkoper niet op de hoogte is van eventuele gebreken, omdat hij of zij zelf niet in het huis heeft gewoond. Als deze bepaling in jouw koopovereenkomst staat, dan is het extra belangrijk om zelf onderzoek te doen en een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Conclusie

Aansprakelijkheid voor verborgen gebreken is niet altijd makkelijk vast te stellen. Je kunt dit als koper voorkomen door een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wil je als verkoper niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele verborgen gebreken. Laat dan een ouderdomsclausule toevoegen aan de koopovereenkomst.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: