Wat zijn hypotheekkosten?

Aan het kopen van een woning zitten wat kosten verbonden. Je betaalt de woning zelf, maar je dient ook rekening te houden met de hypotheekkosten. Veel van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Hier een lijstje van veelvoorkomende hypotheekkosten.

Hypotheekadvies

Voor het afsluiten van een hypotheek kun je advies vragen. Een hypotheekadviseur geeft je persoonlijk advies en sluit de hypotheek voor je af. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Het inschakelen van een hypotheekadviseur is niet verplicht.

Taxatiekosten

Ga je een bestaand huis kopen? Voor het afsluiten van een hypotheek is de kans groot dat de geldverstrekker wil weten of het huis het geld dat jij ervoor wilt betalen wel waard is. Je moet dit huis dan laten taxeren door een taxateur. Deze kosten moet je zelf betalen.

Notariskosten

De notaris helpt je met het definitief afsluiten van de hypotheek. Hij zorgt er ook voor dat je huis en hypotheek in het Kadaster zijn ingeschreven. Voor de notaris betaal je notariskosten.

Overdrachtsbelasting

Bij het overdragen van de woning bij de notaris moet je éénmalig de overdrachtsbelasting betalen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopsom van je woning.

Optionele hypotheekkosten

Naast bovenstaande kosten, zijn er andere kosten waar je mogelijk mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring, bankgarantie en de Nationale Hypotheek Garantie.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen