Definitie van belastingaftrek

Wat is belastingaftrek?

Een mooie bijkomst van je hypotheek: een deel van je rente is fiscaal aftrekbaar. Om huizenbezit te stimuleren, is in Nederland de hypotheekrente aftrekbaar van de belasting. Dit wordt hypotheekrenteaftrek genoemd. 

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek hebt, heb je in feite een lening bij de hypotheekverstrekker. Over deze lening betaal je hypotheekrente. De rente die je jaarlijks over je hypotheek betaalt, mag je bij je inkomstenbelasting in mindering brengen op je bruto inkomen. Hierdoor is je belastbaar inkomen lager – en je belasting dus ook. De hypotheekrente is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. 

Hypotheekrenteaftrek berekenen: voorbeeld

Stel; je hebt een inkomen van 40.000 per jaar. Hierover zou je normaal gesproken 37,1% belasting betalen, dus 14.840. Als je een huis koopt waar je – bijvoorbeeld – 200,- per maand aan hypotheekrente aan kwijt bent. Dit is jaarlijks 2.400,-

De hypotheekrenteaftrek wordt dan: 40.000 minus de hypotheekrente, is 37.600. Dit wordt nu het bedrag waarover de inkomstenbelasting wordt berekend. In dit nieuwe geval zou de belasting 13.949,60 bedragen. Een belastingverlaging van meer dan 800 euro. 

Je zou hiermee kunnen zeggen dat je maandlasten maandelijks 74,20 euro lager zijn. 

Let op: dit is een simpele voorbeeldberekening. 

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

  1. De hypotheekrenteaftrek is bedoeld hypotheken voor aankoop, onderhoud of verbetering van een woning die tevens je hoofdverblijf is. Voor een tweede huis is de rente niet aftrekbaar. 
  2. De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. 
  3. Ga je verhuizen en heb je overwaarde? Investeer deze overwaarde dan binnen 3 jaar in een nieuwe woning. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op renteaftrek over de lening ter grootte van die overwaarde.

Hypotheekrenteaftrek beperkt

In het regeerakkoord van Rutte 3 is besloten om de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld af te bouwen. Deze beperking treft huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. Overige huiseigenaren kunnen de hypotheekrente tegen hetzelfde tarief aftrekken als waartegen hun inkomsten worden belast.

Voor huiseigenaren uit de hoogste belastingschijf wordt het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd van 52 % naar 37,10 %. 

Hypotheekrenteaftrek aangeven

Je hypotheekrenteaftrek geef je aan tijdens je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat je maandelijks je bruto hypotheeklasten betaalt en pas na je aangifte het belastingvoordeel terugkrijgt. 

Door een voorlopige teruggaaf aan te vragen, kun je het fiscale voordeel ook maandelijks uit laten betalen. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen