Wat is een annuiteitenhypotheek?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is één van de meest populaire hypotheekvormen. Bij deze hypotheekvorm betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. Je hebt de zekerheid dat je aan het einde van de looptijd je hele hypotheek hebt afbetaald. 

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij de annuïteitenhypotheek betaal je, mits de rente niet wordt aangepast, elke maand hetzelfde brutobedrag. Het bedrag dat je elke maand betaalt, noemen we de annuïteit. Deze annuïteit bestaat uit aflossing van je hypotheekschuld en rente. De hoogte van je aflossing en rentebedrag veranderen maandelijks. In het begin van de looptijd los je minder af en betaal je minder rente. Later is dat andersom: je lost meer af en betaalt minder rente.

Voordelen annuïteitenhypotheek

Een groot voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Omdat je in het begin meer rente betaalt, kun je meer rente aftrekken en zijn de netto hypotheeklasten lager. 

De annuïteitenhypotheek is daarom vooral aantrekkelijk als je nu nog niet zo veel verdient, maar ervan uit gaat dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Door de renteaftrek zijn de netto maandlasten in het begin van je looptijd laag. Later in je looptijd betaal je minder rente en los je meer op je hypotheek af. Omdat je dan aannemelijk meer verdient, kun je de hogere kosten toch dragen. 

Een ander voordeel is inflatie. Op lange termijn is er sprake van inflatie: je kunt voor hetzelfde geld minder kopen. Als het gaat om jouw hypotheek, is jouw schuld in de toekomst dus feitelijk minder hoog. Dit zou het aflossen van je hypotheek in de toekomst makkelijker moeten maken. 

Nadelen annuïteitenhypotheek

Een nadeel van deze hypotheekvorm is dan weer dat je hypotheekschuld aan het begin nog langzaam daalt. Ook betaal je met een annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd meer rente, dan bij een lineaire hypotheek

Hypotheekrente aftrekken

Sinds 2013 mag de rente van nieuwe hypotheken alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost, middels een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen