Wat is eigendomsakte?

Wat is een eigendomsakte?

Bij het aankopen van een woning, perceel of bedrijfspand, ontvang je van de notaris een eigendomsakte. De eigendomsakte (ook wel eigendomsbewijs) is het officiële bewijs dat jij de eigenaar van jouw huis bent.

De eigendomsakte is een overzicht van alle afspraken die tussen de kopers en verkopers zijn gemaakt. Denk hierbij aan de kadastrale eigenaren, locatie en oppervlakte. Maar ook gegevens rondom de koop worden hierin opgeslagen, zoals het koopjaar en de koopsom. Daarnaast lees je in de akte de zakelijke rechten en eventuele belemmeringen (is jouw huis bijvoorbeeld een monument?). Door de eigendomsakte wordt goed duidelijk onder wie welk eigendom valt.

Wanneer krijg je te maken met een eigendomsakte?

Bij aan- en verkoop van een woning krijg je te maken met een eigendomsakte. Ga je je huis verkopen? Leg de eigendomsakte – die je bij aankoop van de woning van de notaris hebt ontvangen – alvast klaar voor de makelaar of taxateur. Deze kan dan checken of de situatie van de woning nog steeds hetzelfde is.

Ga je een huis kopen? Je zou de eigendomsakte op kunnen vragen om te weten wat er wettelijk is vastgelegd over de woning. Bij aankoop van de woning zorgt de notaris dat de akte wordt ingeschreven in de openbare registers. De notaris ontvangt jouw eigendomsakte via het Kadaster.

Eigendomsakte kwijt, wat nu?

Het is een goed idee om je eigendomsakte goed te bewaren. Ben je hem onverhoopt toch kwijtgeraakt? Je kunt hem gelukkig via het Kadaster eenvoudig weer opvragen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen