Wat is mijn huis waard en hoe kan ik dit berekenen?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Wat is mijn huis waard en hoe kan ik dit berekenen?

3 min

Als je een huis op het oog hebt en een bod uit wilt brengen, dan is het verstandig om uit te zoeken wat de waarde van de woning ongeveer is. Je weet dan of de vraagprijs reëel is. Maar ook voor je huidige woning kan het interessant zijn om uit te zoeken wat de waarde is. Misschien wil je weten of je overwaarde hebt, of wil je je hypotheek verhogen voor een verbouwing.

Er zijn verschillende manieren om jouw woningwaarde te berekenen. In dit blog worden de belangrijkste manieren voor je op een rijtje gezet.

Waarom de woningwaarde berekenen?

Als je in het bezit bent van een woning is het altijd interessant om de woningwaarde te berekenen. Het geeft je namelijk een indicatie van wat jouw huis op dit moment waard is. Om de waarde van een woning te kunnen berekenen zijn de volgende gegevens nodig:

  • De koopprijs van jouw huis
  • De aankoopdatum
  • Jouw provincie

De waarde van de woning wordt vervolgens berekend op basis van historische huizenmarktcijfers.

De kans is groot dat jouw huis nu veel meer waard is dan waarvoor je het gekocht hebt. De huizenprijzen stijgen nog steeds en dat is voordelig als je je huis wilt verkopen. Je maakt dan immers winst. Door de woningwaarde te berekenen kun je dus een inschatting maken van de hoeveelheid winst die je maakt als je je huis wilt verkopen.

Als de waarde van jouw woning hoger is dan de hypotheek dan is er sprake van overwaarde. Dit geld komt pas vrij bij de verkoop van de woning. Je kunt de overwaarde dan gebruiken om een nieuwe woning te kopen.

Het is ook mogelijk om je hypotheek te verhogen als je eerder gebruik wilt maken van de overwaarde. Je kunt dit geld dan gebruiken voor de verbouwing van je huis of voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

Zie ook: Hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?

Wat is mijn huis waard en hoe kan ik dit berekenen?

Hoe kan ik mijn woningwaarde berekenen?

Er zijn een aantal factoren die de waarde van een woning bepalen. Denk dan bijvoorbeeld aan de locatie, het type woning (vrijstaande woning, tussenwoning, appartement) en de totale woonoppervlakte. Daarnaast zijn ook de woonomgeving, de staat van onderhoud en het beleid van de gemeente belangrijke factoren. Er zijn vier manieren om de waarde van jouw woning op een slimme manier te berekenen.

1. Woningwaarde berekenen via het Kadaster

Bij het Kadaster wordt alle verkoopinformatie van verkochte woningen geregistreerd. Dit heeft als resultaat dat het Kadaster jou een indicatie kan geven van de waarde van jouw woning. Je betaalt voor deze informatie een paar euro.

Je kunt bij het Kadaster de aankoopprijs van een woning opvragen, maar je kunt ook informatie opvragen van vergelijkbare woningen die in jouw buurt verkocht zijn. Dit geeft een globale indicatie van wat jouw woning op dit moment waard is. Let erop: het is een indicatie, de informatie is niet altijd betrouwbaar.

Het is ook mogelijk om de WOZ waarde van jouw woning op te vragen bij het Kadaster, maar hou er rekening mee dat de WOZ waarde behoorlijk kan verschillen van de marktwaarde van de woning.

2. Woningwaarde opvragen bij Calcasa

Wil je iets meer geld uitgeven voor het bepalen van de woningwaarde? Dan kun je terecht bij Calcasa. Calcasa kan je een nog betere inschatting geven van de waarde van jouw huis. Je betaalt hier een paar tientjes voor. Via je mailbox ontvang je dan binnen enkele minuten een betrouwbare woningwaarde.

Calcasa doet dit door de woningwaarde te berekenen met de gegevens van het Kadaster en voegt daar nog een uitgebreide gegevens aan toe, zoals woninggegevens, locatiegegevens en prijsgegevens.

3. Waarde van je woning bepalen via Funda

Een andere mogelijkheid om de waarde van jouw woning te berekenen is door zelf onderzoek te doen op Funda. Je kunt de prijzen bekijken van woningen die vergelijkbaar zijn met jouw woning. Het is ook mogelijk om de vraagprijzen te bekijken van woningen die al verkocht zijn.

Een nadeel van het bepalen van de woningwaarde via Funda is dat je alleen de vraagprijs ziet, en niet de prijs waarvoor de woning uiteindelijk verkocht wordt.

4. Een aankoopmakelaar inschakelen voor het bepalen van de woningwaarde

De beste en meest betrouwbare manier om de waarde van jouw woning te berekenen is door het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar heeft veel kennis van de lokale huizenmarkt en kan je om deze reden perfect adviseren over de waarde van jouw woning.

Het is ook mogelijk om een taxatie te laten uitvoeren als je de waarde van jouw woning wilt weten. Dit kun je ook laten doen door de aankoopmakelaar.

Zie ook:Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

De waarde van jouw woning laten bepalen door Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een hypotheek aanvragen of verhogen? Dan heb je een taxatierapport nodig dat aan de wensen van de bank voldoet. Dit betekent dat je een taxatie moet laten uitvoeren door een erkend taxateur. Esther van Dijk Makelaardij is een gecertificeerd Register-Taxateur. Taxaties worden altijd uitgevoerd volgens de nieuwste eisen van het NWWI. Dit betekent een 100% acceptatie door je bank.

Wil je jouw woning laten taxeren in West-Friesland? Jouw taxatie wordt altijd snel ingepland en je ontvangt je rapport binnen drie werkdagen na opname. Het taxatierapport voldoet aan de NWWI eisen en is ook geschikt voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie. Meer weten? Neem dan contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: