Wat-is-nominale-rente

Wat is nominale rente?

Je hypotheek is in feite een lening. Hier betaal je rente over. In de hypotheekofferte zie je vaak nominale en reële rente staan. Wat wordt hier bedoeld met de nominale rente?

Nominale rente is de rente per periode betaald dient te worden bij een lening, gedeeld door de periode. Even simpel gezegd: de nominale jaarrente is bijvoorbeeld 1%. Dit is de rente die per jaar over het geleende bedrag betaald dient te worden.

Toch gaat het in de praktijk anders: je betaalt je hypotheekrente niet jaarlijks, maar maandelijks. Dit heeft gevolgen voor de rente die je uiteindelijk betaalt. In werkelijkheid is deze net iets hoger dan de nominale rente. Om deze reden zie je in de hypotheekofferte ook de effectieve rente staan.

Nominale en effectieve rente

Stel, je hebt vanaf 1 januari een hypotheek van €200.000, met een nominale rente van 2%. Volgens het nominale rentepercentage zou je op 31 december €4.000 moeten betalen (2% van €200.000).

In werkelijkheid dien je per maand (€4.000 : 12 =) €333,33 te betalen. Als je de rente jaarlijks, zoals staat aangegeven in de nominale rente, in plaats van maandelijks zou betalen, zou je de €333,33 op een spaarrekening kunnen zetten. Je loopt dus spaarrente mis. De effectieve rente heeft deze kosten erbij gerekend. Ook kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn meegerekend. Om deze reden ligt het effectieve rentepercentage hoger dan het nominale rentepercentage.

Hypotheekrentes vergelijken

Toch is het verschil tussen deze rentepercentages vaak heel klein. Om deze reden is het nominaal rentepercentage wel handig om verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Op verschillende hypotheekrente-vergelijkingssites staan de nominale rentepercentages vermeld. Vraag bij verschillende hypothekers een hypotheekofferte aan, om ook het effectieve rentepercentage in te zien.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen