Wat-zijn-woonlasten

Hoe bereken je de woonlasten?

Voordat je een huis koopt is het goed om de verwachte kosten op een rijtje te hebben. Aan je hypotheek heb je vast al gedacht, maar welke kosten komen er nog bij? Hier een lijstje met woonlasten.

Vaste woonlasten

Waarschijnlijk de hoogste van het rijtje: je hypotheeklasten. Deze lasten bestaan vaak uit aflossing plus rente. Vergeet niet om hiernaast rekening te houden met andere vaste woonlasten. Ook gas, water en licht zijn hoge kostenposten. Daarnaast zijn er ook wat woonlasten voor internet, tv en eventueel telefonie.

Belastingen en heffingen

Elk Nederlands huishouden is verplicht belastingen en heffingen te betalen. Kosten waar je aan kunt denken zijn afvalstoffenheffing, waterschapslasten en rioolheffing. Aan deze kosten zit geen vast bedrag vast. Elke gemeente bepaalt zelf de hoogte van dit bedrag. Wil je een beter beeld van deze kosten? Informeer dan bij de gemeente waar jij wilt gaan wonen.

Onderhoudskosten

Je denkt er liever niet aan, maar op den duur zal je huis onderhoud nodig hebben. Bij een huurhuis zit dit vaak in het huurbedrag inbegrepen, maar bij een koophuis zal je het toch echt zelf moeten financieren.

Hierbij kan je denken aan kosten voor schilderwerk of voegwerk, maar ook aan grotere kosten zoals voor een nieuwe Cv-ketel. Deze kosten hoef je gelukkig niet maandelijks te maken, maar horen wel bij de woonlasten.

Verzekeringen

Ook je inboedelverzekering wordt gerekend tot je woonlasten. Door een inboedelverzekering ben je goed beschermd tegen diefstal, vernieling en waterschade. Als eigenaar van een woning ben je verplicht het huis te verzekeren met opstal- en glasverzekering. Hierdoor ben je ook in het geval van brand en storm goed gedekt.

Vind je het toch lastig om deze kosten goed uit te rekenen? Op het Internet zijn er verschillende rekenhulpen te vinden. Zo kun je simpel uitrekenen hoeveel jij maandelijks uit kan of wil geven aan je woonlasten, en hoe deze kosten passen bij je inkomsten.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen