Wat is een eigenwoningforfait?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Eigenwoningforfait: wat is dit?

3 min

Als je een huis gaat kopen krijg je te maken met veel termen waar je misschien vaag van gehoord hebt, zoals eigenwoningforfait. Het hebben van een eigen woning is een groot bezit, als je eenmaal je hypotheek hebt afgelost is de gehele woning van jou en heb je dus vermogen in handen. Dit maakt het kopen van een woning aantrekkelijker dan het huren. De Belastingdienst ziet dit ook zo, daarom moet je belasting betalen als je bezitter bent van een koopwoning. Dit wordt eigenwoningforfait genoemd.

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een fiscale bijtelling die huizenbezitters moeten betalen vanwege het bezit van een woning. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Hoe meer de woning waard is, hoe hoger de bijtelling. De verplichting om te voldoen aan het betalen van eigenwoningforfait staat vermeld in de Nederlandse Wet inkomstenbelasting 2001.

Wat is het doel van eigenwoningforfait?

Het doel van eigenwoningforfait is het voorkomen van het profijt dat mensen kunnen hebben van de stijgende waarde van hun huis. Zonder het forfait zouden ze geen belasting betalen over dat vermogen. Je kunt het eigenwoningforfait dus zien als een belasting op inkomsten uit vermogen. Het is namelijk mogelijk om inkomsten uit je woning te halen door deze te gaan verhuren. De meeste bezitters van een woning doen dit niet, maar het is nog steeds een fictieve mogelijkheid, daarom wordt het forfait genoemd (komt af van forfaitair= vooraf vastgesteld inkomen).

Wie betaalt eigenwoningforfait?

Eigenwoningforfait wordt betaald door alle eigenaren van een woning, waar ze daadwerkelijk wonen en dat het hoofdverblijf is. Heb je een huurhuis? Dan is de woning niet van jezelf en betaal je dus geen eigenwoningforfait.

Is je hypotheek geheel of bijna afgelost? Dan betaal je geen of weinig hypotheekrente meer. Een gevolg hiervan is dat de eigenwoningforfait meestal hoger uit zal vallen dan de aftrekbare kosten. Bij de jaarlijkse belastingaangifte zal de Belastingdienst dan een aftrek geven op het eigenwoningforfait om dit recht te trekken.

Wie betaalt eigenwoningforfait?

Hoeveel eigenwoningforfait betaal je?

Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt bepaald hoeveel eigenwoningforfait je betaalt. Dit wordt aan de hand van percentages gedaan. Op dit moment worden de huidige percentages gebruikt voor het bepalen van het eigenwoningforfait:

  • Waarde woning niet boven €12.500 = 0%
  • Waarde woning tussen €12.500 en €25.000 = 0,10%
  • Waarde woning tussen €25.000 en €50.000 = 0,20%
  • Waarde woning tussen €50.000 en €75.000 = 0,25%
  • Waarde woning tussen €75.000 en €1.200.000 = 0,35%
  • Waarde woning boven €1.200.000 = €4.200 + 2,35% van de waarde van de woning boven €1.200.000.

In de praktijk ligt het percentage voor het forfait dat de meeste mensen betalen daarom op 0,35%. Als voorbeeld een woning van €400.000. Hierop wordt een eigenwoningforfait percentage berekend van 0,35%. €400.000 x 0,0035 = €1400. Deze €1400 wordt bij jouw inkomen over een bepaald jaar opgeteld, over dat saldo wordt dan belasting geheven (maximaal 49,50% in 2023). Uitgaande van dit voorbeeld zal het eigenwoningforfait je dan maximaal €693 kosten.

De percentages voor het eigenwoningforfait en de voorwaarden veranderen regelmatig. Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over het forfait; welke percentages voor jou van toepassing zijn, hoe je het eigenwoningforfait kunt berekenen etc.

Eigenwoningforfait in een deel van het jaar

Je betaalt altijd eigenwoningforfait voor de woning die je in je bezit hebt. Verkoop je dit jaar jouw eigen huis en koop je een ander in hetzelfde jaar? Het aangiftesysteem van de Belastingdienst berekent dan het bedrag aan de hand van jouw oude en nieuwe woning. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je ergens bent ingeschreven.

Koop je voor het eerst een huis? Dan zal het eigenwoningforfait worden berekend over de tijd waarin je op dit adres staat ingeschreven bij de gemeente.

Conclusie

Eigenwoningforfait is een fiscale bijtelling die opgeteld wordt bij de jaarlijkse inkomsten van elke huizenbezitter. Je betaalt voor het bezit van een woning, dat door de Belastingdienst als vermogen gezien wordt. Het bedrag dat je jaarlijks betaalt wordt bepaald door de waarde van de woning. Hoe meer de woning waard is, hoe hoger het percentage wordt.

Heb je de hypotheek bijna of geheel afgelost? Dan geeft de Belastingdienst een aftrek op het eigenwoningforfait omdat dit bedrag anders hoger zou zijn dan de aftrekbare kosten. Het voordeel van het hebben van een eigen woning zou anders wegvallen. Deze aftrek ontvang je echter niet als je rente en kosten vooruit of achteraf betaald hebt en als je een lening hebt bij jouw werkgever.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: