Overwaarde woning en belasting betalen
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Overwaarde woning en belasting: hoe zit dit?

3 min

De huizenprijzen schieten de lucht in en veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit met de overwaarde van hun huis en de belasting. Moeten ze belasting betalen over de overwaarde van hun huis? Of kunnen ze de winst geheel in eigen zak steken? In dit blog vertel ik je er meer over.

Overwaarde huis en belasting

Kun je je huis met flinke winst verkopen? Dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Toch dien je wel met een aantal factoren rekening te houden. Stel je voor dat je jouw huis met een flinke winst verkoopt en besluit om een huis te gaan huren, of een goedkoper huis terugkoopt.

Het geld kun je dan op je spaarrekening zetten, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat hierover vermogensrendementsheffing geheven kan worden. Je persoonlijke winst wordt dus niet belast, maar je vermogen wel.

Mag je je overwaarde bewaren

Hou je veel geld over na de verkoop van je huis, dan mag je zelf weten wat je met dit geld doet. Je kunt de overwaarde gewoon op je spaarrekening zetten, maar je krijgt wel weer te maken met de vermogensbelasting.

Koop je een nieuw huis, dan word je geacht de overwaarde in je nieuwe hypotheek te steken. Als je dit niet doet, dan kun je over dat gedeelte geen renteaftrek krijgen. Koop je binnen drie jaar geen nieuw huis, dan komt de overwaarde weer vrij.

Wanneer is de overwaarde van je huis belastingvrij?

In principe is de overwaarde van je huis altijd belastingvrij, maar gaat het om het vermogen wat er op je rekening staat aan het begin van het nieuwe jaar. Als dit meer is dan 50.000 euro als alleenstaande, of meer dan 100.000 euro als fiscaal partners, dan krijg je te maken met de Belastingdienst.

Wat zou je kunnen doen met de overwaarde van je huis, zodat je niet alsnog vermogensbelasting hoeft te betalen? We geven je een aantal ideeën.

Overwaarde op spaarrekening

Als je na de verkoop van je woning niet opnieuw een woning wilt kopen, maar gaat huren, dan komt de overwaarde van je huis vrij. Je kunt er dan voor kiezen om het geld te beleggen of het geld op een spaarrekening te zetten. Dit betekent wel dat het een uitbreiding is van je vermogen en hier moet je belasting over betalen.

Overwaarde woning en belasting betalen

Overwaarde in nieuwe woning

Heb je je huis verkocht met winst en wil je een nieuw huis kopen? Dan is het verstandig om de overwaarde te gebruiken om het hypotheekbedrag van je nieuwe woning te verlagen. Als je dat niet doet, dan kun je de hypotheekrente niet aftrekken.

Schenking aan kind(eren)

Een andere mogelijkheid om je overwaarde te gebruiken is door het te schenken aan je kinderen. Het behoort dan niet meer tot je vermogen en je hoeft er geen vermogensbelasting over te betalen.

Heb je een extra hypotheek opgenomen om geld te kunnen schenken aan je kinderen, dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar. Zelf hoef je geen schenkbelasting te betalen als je geld schenkt aan je kinderen, maar het kan wel zijn dat je kinderen schenkbelasting moeten betalen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je benieuwd wat de overwaarde is op jouw huis? Heb je vragen over de overwaarde van je huis en wat je hiermee zou kunnen doen? Neem dan contact op met Esther van Dijk Makelaardij. Ook als je op zoek bent naar een woning in de regio Hoorn ben je bij mij aan het juiste adres. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning.

Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: